Danska: Na sudu zbog spaljivanja Kur'ana

Novi incident skrnavljenja Kur'ana izazvao je buru kritika na društvenim mrežama i potakao stotine ljutitih komentara (AP)

Prvi put od 1971. godine u Danskoj je neko optužen za bogohuljenje, i to zbog spaljivanja Kur'ana i objavljivanja snimka tog spaljivanja na Facebooku, rekao je tužilac Jan Reckendorf.

Četrdesetdvogodišnji muškarac, koji nije imenovan, spalio je Kur'an u svom dvorištu i u decembru 2015. godine objavio video na antimuslimanskoj Facebook-stranici.

Reckedorf je rekao da je on optužen za “javno ruganje religioznim doktrinama ili obožavanju religijske zajednice” i dodao da se za taj prekršaj može dobiti novčana kazna, pa čak i zatvorska kazna do četiri mjeseca.

Slučajevi bogohuljenja

Datum suđenja još nije zakazan, prenosi Beta.

U posljednjem od samo tri takva slučaja do sada, 1971. godine, dva urednika nacionalnog Danskog radija optužena su za bogohuljenje zbog nastupa umjetnika Trilea, koji je na tom radiju izveo pjesme “On bog” i “Oko”. Urednici su oslobođeni optužbi.

Prije toga, 1946, dvije osobe novčano su kažnjene zbog bogohuljenja zato što su tokom maskenbala u Kopenhagenu “izvele scenu krštenja”, a 1938. četvero je osuđeno zbog plakata kojima su ismijavali judaizam.

Izvor: Agencije