Bivši šef MMF-a osuđen na 4 i po godine zatvora

Rato je proglašen krivim za pronevjeru dok je bio šef banki Caja Madrid i Bankia (Reuters)

Bivši šef Međunarodnog monetarnog fonda Rodrigo Rato osuđen je na četiri i po godine zatvora zbog zloupotrebe novca u vrijeme kada se nalazio na čelu dvije španske banke.

Španski nacionalni sud, koji je nadležan za slučajeve korupcije i finansijskog kriminala, saopćio je da je Rato proglašen krivim za pronevjeru dok je bio šef banki Caja Madrid i Bankia u vrijeme kada su one imale finansijske probleme, prenosi Tanjug.

Ratu, koji je i bivši španski ministar ekonomije, suđeno je zajedno s još 64-oro bivših rukovodilaca i članova odbora u obje banke, optuženih za zloupotrebu 12 miliona eura u periodu od 2003. do 2012. godine, podsjeća AFP.

Lični troškovi

Oni su optuženi da su lične troškove plaćali kreditnim karticama koje su im na raspolaganje dale te dvije banke, a to nikada nisu opravdali ili prijavili poreznim organima.

U presudi se navodi da je Rato zadržao “korumpirani sistem” koji je uspostavio njegov prethodnik Miguel Blesa kada je preuzeo upravljanje Caja Madridom 2010. godine, a potom primijenio taj sistem kad je došao na čelo Bankie.

Blesa je osuđen na zatvorsku kaznu od šest godina.

Izvor: Agencije