Rat protiv ISIL-a: Kurdi ušli u pokrajinu Deir ez-Zor

Nastavljena je i bitka za grad Al-Bab u blizini Halepa, na sjeveru zemlje (Anadolija)

Kurdske snage su zauzele nekoliko sela na sjeveru sirijske pokrajine Deir ez-Zor. To je prvi put da kurdske jedinice vode borbe u toj pokrajini na istoku zemlje, koju većinom kontrolira grupa Islamska država Irak i Levant (ISIL).

Kurdi su prethodnih dana napredovali i u sjevernoj pokrajini Raqqa. Zračnu podršku pruža im međunarodna koalicija predvođena SAD-om.

Ni grupa ISIL ni kurdske jedinice nisu potpisnici aktuelnog primirja u Siriji.

Najmanje 11 ljudi je poginulo, a 35 ranjeno u zračnim udarima u toj pokrajini, saopćila je ranije Sirijska opservatorija za ljudska prava.

Očekuje se da će bilans stradalih porasti zbog toga što su mnogi ranjeni u teškom stanju, navela je Opservatorija sa sjedištem u Londonu, prenosi Reuters.

Za sada nije poznato koje snage su izvele zračne napade, ali oni su se dogodili u oblasti u kojoj djeluje koalicija protiv ISIL-a koju predvodi SAD, navela je Opservatorija.

Bitka za Al-Bab

Nastavljena je i bitka za grad Al-Bab u blizini Halepa, na sjeveru zemlje.

Opozicioni borci kojima zračnu, ali kopnenu podršku pružaju turske snage, tvrde da su od grupe ISIL preuzeli kontrolu nad polovinom grada.

Borbe u Al-Babu [YouTube / SMART News Agency]

Turska ratna avijacija navodi da je u njenim udarima eliminirano više ISIL-ovih boraca.

U okviru ofanzive ”Štit Eufrata” koju sprovode Slobodna sirijska vojska (FSA) i pripadnici Oružanih snaga Turske (TSK) traju akcije čišćenja Al-Baba u kojem je većinom uspostavljena kontrola.

Generalštab turske vojske saopćio je kako turske zračne snage i 183. dana ofanzive nastavljaju sa čišćenjem Al-Baba od boraca ISIL-a, prenosi agencija Anadolija.

Kopnene snage napadaju i uništavaju položaje ISIL-a. Ulaze u zgrade u kojima su postavljene zamke i mine, čiste ih i idu dalje.

Izvor: Al Jazeera i agencije