De Mistura ne očekuje napredak u sirijskim pregovorima

'Jedino sirijski narod ima legitimitet da učestvuje u pripremi novog ustava', kaže De Mistura (Reuters)

Mirovni posrednik Ujedinjenih naroda Staffan de Mistura rekao je da ne očekuje napredak u sirijskim mirovnim pregovorima, koji počinju u četvrtak, ali da su oni početak niza pregovora kojima je cilj postići mirovni sporazum.

“Nemamo nikakvih pretjeranih očekivanja, budimo iskreni”, rekao je De Mistura na konferenciji za novinare. Kazao je da se nada da nijedna strana neće pokušati potkopati pregovore međusobnim provokacijama.

“Mislim da je vrijedno truda. Dat ćemo sve od sebe”, rekao je on, prenosi Hina.

Dok će u središtu pregovora u Ženevi biti politike, De Mistura je rekao da od pregovora u kazahstanskom glavnom gradu Astani, koje su sazvali Rusija, Turska i Iran, očekuje da će se više baviti prekidom vatre i humanitarnim pitanjima, uključujući zatvorenike.

On je odbio precizirati koliko će trajati ženevski pregovori, koji će početi bilateralnim susretima u četvrtak, a nije rekao ni šta će biti teme ovog kruga pregovora.

Zahtjevi opozicije

Delegacija sirijske opozicije doputovala je danas u Ženevu kako bi učestvovala u četvrtoj rundi mirovnih pregovora sa glavnim zahtjevom da se pregovara o uspostavi prijelazne vlasti u Siriji, prenosi Anadolija.

De Mistura je tim povodom na konferenciji za medije zatražio da se prestane sa zračnim napadima protiv opozicionih snaga u Siriji.

Podsjetio je i da su sve strane pozvane u Ženevu, napominjući da će već sutra svi biti u tom gradu kako bi učestvovali na pregovorima.

“Razgovarat ćemo o pitanju formiranja pouzdane, inkluzivne i nesektaške vlasti, pripremi novog ustava i održavanju slobodnih i poštenih izbora”, kazao je De Mistura.

Istakao je kako jedino sirijski narod ima legitimitet da učestvuje u pripremi novog ustava.

“Jedino sirijski narod ima ovlast za pripremu novog ustava. To nije u našoj nadležnosti niti bilo čijoj”, rekao je De Mistura.

Neimenovani izvor Anadolije blizak sirijskoj opoziciji javlja kako je njihova delegacija u Ženevu stigla pod uvjetom da tema pregovora bude isključivo uspostava prijelazne vlasti, novog ustava i izbornog procesa u Siriji.

S druge strane, De Mistura je protiv prijedloga opozicije da se u ovoj fazi govori o tim važnim pitanjima.

Svoj zahtjev da se pregovara o tim pitanjima opozicija temelji na ranijoj Rezoluciji 2254 Vijeća sigurnosti UN-a, koja predviđa oslobađanje zarobljenika, okončavanje okupacije gradova, otvaranje humanitarnih koridora i uspostavu tranzicijske vlasti.

Izvor: Agencije