Brexit: Pariz, Berlin i Varšava pozivaju EU na zajedništvo

Zaključeno je da je glavna opasnost pregovora nesigurnost, koja će dugo trajati (AP)

Francuski, njemački i poljski ministri finansija na samitu Vajmarskog trokuta u Parizu u srijedu pozvali su 27 članica Evropske unije da stisnu redove u pregovorima koji bi trebali početi između Brisela i Londona u vezi sa Brexitom.

“Pregovori o Brexitu ne bi trebali dovesti do slabljenja veza između 27-erice. Upravo suprotno, 27 država moraju stisnuti redove”, rekao je njemački ministar finansija Wolfgang Schaeuble na zajedničkoj konferenciji za novinare održanoj s francuskim kolegom Michelom Sapinom i poljskim šefom diplomatije Mateuszem Morawieckim.

“Želimo zajednički stav naših zemalja, koji bi podržavao pregovore koje vodi Evropska komisija”, rekao je Sapin, uvjeren da tri zemlje koje učestvuju na samitu Vajmarskog trokuta dijele iste želje.

Utaja poreza – tumor

“Glavna opasnost pregovora jest nesigurnost, koja će dugo trajati”, dodao je i naglasio da je na samitu razmatrana i utaja poreza, koju je poljski ministar nazvao “tumorom”.

“Razgovarali smo o najboljem načinu razmjene informacija među nama i djelovanja na evropskom nivou kako bismo zaustavili tu vrlo štetnu pojavu”, rekao je Morawiecki.

Vajmarski trokut osnovan je prije 26 godina i okuplja dvije najveće evropske privrede i Poljsku, koja će postati prva privredna snaga izvan eurozone kad Velika Britanija napusti EU.

Izvor: Agencije


Više iz rubrike Svijet
POPULARNO