Nove smjernice za 11 miliona imigranata u SAD-u

Prioritet u deportaciji bit će oni koji predstavljaju navodnu prijetnju (EPA)

Ministarstvo domovinske sigurnosti SAD-a objavilo je nove pooštrene naredbe, koje predstavljaju početak šire akcije protiv ilegalnih imigranata, čime će biti obuhvaćeno gotovo 11 miliona stranaca bez dokumenata.

U dva memoranduma, koje je potpisao ministar domovinske sigurnosti John Kelly, graničnoj patroli i imigracionim zvaničnicima nalaže se da u najkraćem mogućem roku deportiraju sve ilegalne imigrante, osim nekoliko izuzetaka, uglavnom kad je riječ o djeci, navodi AFP.

Reuters ističe da te smjernice predstavljaju plan za realizaciju izvršnih naredbi o graničnoj sigurnosti i migracijama, koje je novi američki predsjednik Donald Trump potpisao 25. januara.

Prioritet oni koji su prijetnja

Kako objašnjava Reuters, u smjernicama resornog ministarstva navodi se da će Trumpova administracija ostaviti zaštitne odredbe za imigrante koji su nelegalno ušli u SAD kao djeca, ali se to neće odnositi na sve ostale ilegalne imigrante.

Zvaničnici ovog ministarstva, koji nisu željeli biti imenovani, rekli su novinarima da bi svaki imigrant koji nelegalno boravi u zemlji mogao biti deportiran, ali da će prioritet biti oni koji predstavljaju prijetnju.

Riječ je o osobama koje su nedavno ušle u zemlju, osuđenim zločincima i osobama protiv kojih je podignuta optužnica za neki zločin, ali još nisu osuđene.

Izvor: Agencije