Mediji: Netanyahu odbacio tajni mirovni plan

Netanyahu je povukao svoju inicijalnu podršku Kerryjevoj inicijativi, pišu mediji (Reuters)

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu se prije godinu dana potajno sastao s čelnicima Egipta i Jordana, što je bio neuspjeli pokušaj administracije tadašnjeg američkog predsjednika Baracka Obame da organizira regionalni samit o izraelsko-palestinskom mirovnom sporazumu, objavili su izraelski mediji.

Dnevni list Haaretz citira neidentificirane izvore iz Obamine administracije, te otkriva kako su se Netanyahu, egipatski predsjednik Abdel Fattah al-Sisi, jordanski kralj Abdullah i američki državni sekretar John Kerry sastali 21. februara prošle godine u Aqabi, jordanskom odmaralištu na Crvenom moru. 

No inicijativa koja je u nastojanja za postizanjem mira trebala uključiti i druge arapske države na kraju se izjalovila nakon što je Netanyahu povukao svoju inicijalnu podršku, tvrdeći da je razlog protivljenje unutar njegove vlade desnice, javlja Haaretz

AP navodi kako je Kerry predložio da regija prepozna Izrael kao jevrejsku državu – što je ključni zahtjev Netanyahua, u zamjenu za obnovu mirovnih pregovora sa Palestincima, koje bi podržale arapske zemlje.

Sastanak bez Abbasa

Izraelski premijer je odbio tu ponudu, koja je podrazumijevala značajno povlačenje Izraela sa okupiranih palestinskih teritorija, uz obrazloženje da ne bi mogao dobiti dovoljno podrške za to u svojoj Vladi.

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas nije sudjelovao na susretu u Aqabi, no s dogovorom ga je upoznao John Kerry, dodaje se. 

Netanyahu je na sastanku s ministrima iz svoje stranke Likud priznao da se susret održao, no tada je rekao da je organizacija regionalnog samita bila njegova ideja, otkriva izvor iz kabineta izraelskog premijera. 

Iz Netanyahuovog ureda nisu htjeli potvrditi te medijske napise, dok je iz Sisijevog ureda saopćeno da se radi “o krivim informacijama”. Jordan nije imao komentara. 

Netanyahu je u srijedu u Bijeloj kući ponovno spomenuo mogućnost onoga što naziva “regionalnim pristupom” izraelsko-palestinskom miru. To je rekao tokom konferencije za medije s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom za kojeg se čini da prihvata tu ideju. 

Izvor: Agencije