Mattis u Bagdadu: Nismo u Iraku zbog nafte

Američki ministar obrane James Mattis izjavio je u Bagdadu, u koji je došao u nenajavljeni posjet, kako “američka vojska nije u Iraku kako bi se domogla bilo čije nafte”.

Mattis, kojemu je ovo prvi posjet Iraku na dužnosti šefa Pentagona, nada se da će dobiti procjenu iz prve ruke dok iračke snage uz potporu SAD-a provode novu operaciju da istjeraju pripadnike skupine Islamska država Irak i Levant (ISIL) iz Mosula, njihova posljednjeg uporišta.

On će se vjerojatno suočiti s brojnim pitanjima o Trumpovim primjedbama i potezima, uključujući i privremenu zabranu ulaska u SAD državljanima iz sedam zemalja – među kojima je i Irak – te izjavu o tome da je SAD trebao zadržati iračku naftu nakon svrgavanja vođe Saddama Husseina 2003. godine, prenose agencije.

Trump je u obraćanju osoblju CIA-e u siječnju rekao: “Trebali smo zadržati naftu. Ali u redu. Možda ćete imati drugu šansu”.

Razlike u izjavama Trumpa i Mattisa

Upitan je li prijetnja o zadržavanju iračke nafte na dnevnom redu njegova puta u Irak, Mattis je glatko odbacio svaku pomisao o tome.

“Mislim da smo svi mi ovdje u ovoj sobi, svi mi u Americi, platili svoj plin i naftu i siguran sam da će tako biti i u budućnosti”, rekao je Mattis maloj skupini novinara koji ga prate na putu.

“Nismo u Iraku kako bismo se domogli bilo čije nafte”, naglasio je.

Mattisove primjedbe samo su još jedan primjer razlike u političkim izjavama između njega i Trumpa, navodi Reuters.

Trump je priznao da se Mattis nije složio s njim o mučenju kao taktici ispitivanja, ipak odlučivši da će to pitanje prepustiti svom ministru obrane.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO