Iračke snage nadomak aerodromu u Mosulu

Premijer Iraka Haidar al-Abadi saopćio je da je ofanzivom intenzivirana operacija oslobađanja Mosula (Anadolija)

Združene iračke snage napreduju u operaciji oslobađanja zapadnog dijela Mosula od pripadnika oružane grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL), a današnjim pomjeranjem linija stigle su nadomak aerodroma u Mosulu, koji je jedan od strateških položaja te grupe.

“U operaciji oslobađanja zapadnog dijela Mosula trenutno učestvuje 60.000 iračkih vojnika”, rekao je za Anadoliju irački general Muhsin al-Kureyshi i dodao da i zračne snage međunarodne koalicije, uključujući SAD, Veliku Britaniju, Kanadu i Francusku, pružaju podršku iračkim snagama.

“Na terenu su i vojni eksperti međunarodne koalicije, koji nam pomažu kao savjetnici, a njihova je pomoć ključna i u izvođenju zračnih udara na uporište terorista”, rekao je Kureyshi.

Sve veći gubici ISIL-a

Premijer Iraka Haidar al-Abadi saopćio je da je ofanzivom intenzivirana operacija oslobađanja Mosula, u kojoj pripadnici ISIL-a bilježe sve veće gubitke.

“Snage iračke vojske napale su položaje terorista sa sjevera, federalna policija sa sjevera i juga, a šiitske snage Hashdi Shaabi sa zapadnog fronta. Sve snage bilježe napredak nasuprot teroristima, čiji otpor slabi”, rekao je ranije za Anadoliju Yahya Resul, glasnogovornik Zajedničkih operacija iračkih snaga u Mosulu.

Uporedo s tim, i komandant operacije oslobađanja Mosula Abdulemir Yarullah u pisanom saopćenju potvrdio je da su iračka vojska, policija i druge oružane grupe krenule u koordinirane napade s ciljem ključnog sloma otpora ISIL-a na zapadnoj mosulskoj obali Tigrisa.

ISIL je zauzeo Mosul u junu 2014. godine.

Izvor: Agencije