SAD ublažio sankcije ruskoj obavještajnoj službi

Ministarstvo finansija Sjedinjenih Američkih Država danas je ublažilo sankcije ruskoj obavještajnoj službi FSB, koje je prošle godine nametnuo bivši američki predsjednik Barack Obama, dok je senator John McCain zatražio od predsjednika Donalda Trumpa da proširi sankcije i pošalje oružanu pomoć Ukrajini zbog eskalacije sukoba.

Obama je uveo sankcije FSB-u zbog optužbi da je zvanična Moskva pokrenula internetske napade na SAD kako bi utjecala na ishod predsjedničkih izbora.

Ministarstvo finansija navodi kako će dozvoliti američkim kompanijama da vrše ograničene transakcije sa ruskom službom kako bi se dobile dozvole za izvoz informatičkih proizvoda u Rusiju.

Oglasila se i Bijela kuća. Tvrdi da se ne radi o popuštanju u sankcijama prema Rusiji, te da u tom smislu nije bilo promjene u američkoj politici. 

Odbrambena pomoć Ukrajini

McCain, predsjednik Komiteta za oružane snage pri Senatu, pisao je predsjedniku Trumpu kako bi izrazio zabrinutost zbog nedavnih ruskih napada na Ukrajinu.

„Rusija i njene savezničke snage pokrenule su napade protiv ukrajinskih snaga ove sedmice, ubivši najmanje sedam ukrajinskih vojnika i ranivši mnoge”, piše McCain.

Senator poziva američkog predsjednika da pruži oružanu pomoć ukrajinskim snagama kako bi se branile.

„Nasilna kampanja Vladimira Putina da destabilizira i dovede do raspada suverene države Ukrajine neće stati ukoliko ne naiđe na jak i odlučan odgovor“, navodi McCain. „.. Istovremeno, sve dok Rusija nastavlja sa okupacijom Krima i destabilizacijom Ukrajine, pozivam vas da zadržite aktuelne sankcije Rusiji. Zbog pokušaja Rusije da utječe na naše izbore, pozivam vas da proširite trenutne mjere protiv Rusije“, navodi McCain.

Optužbe za hakiranje

Američke obavještajne službe optužile su FSB za umiješanost u hakiranje organizacija Demokratske stranke tokom izbora na kojima je pobijedio Trump.

Agencije i privatni eksperti su zaključili kako je FSB prvo upao u kompjuterski sistem Demokratskog nacionalnog komiteta ljeta 2015. godine i počeo pratiti razmjenu mailova i poziva.

Oni navode kako je FSB bila jedna od dvije ruske špijunske agencije za koje se vjeruje da su djelovale u široj operaciji ruskih vlasti kako bi se diskreditirala demokratska kandidatkinja Hillary Clinton i kako bi Trump pobijedio.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO