Prvi korak ka Brexitu: Podržan zakon koji vodi iz EU-a

Više od dvije trećine zastupnika glasalo je protiv Brexita na referendumu 23. juna 2016. (AP)

Britanski zastupnici, iako većinom protiv Brexita, odobrili su izlazak zemlje iz Evropske unije premda su neki bili sigurni da čine “historijsku grešku”, prenose agencije.

Sa 498 glasova “za” i 114 “protiv” odobrili su prvu fazu rasprave o nacrtu zakona koji će Theresi May omogućiti da počne pregovore o razdruživanju s EU-om. Rasprava o tekstu nastavlja se u Donjem domu iduće sedmice.

Više od dvije trećine zastupnika glasalo je protiv Brexita na referendumu 23. juna 2016, a sada su se našli u dilemi – poštovati volju birača ili ići za vlastitim uvjerenjem, navode agencije.

Većina ih, i na ljevici i na desnici, ističe da “jednostavno nemaju drugog izbora” i da moraju poštovati volju naroda iako se s njom ne slažu.

“Bio sam oduševljeni zagovornik ostanka u EU-u i tome sam posvetio svoj rad u vladi. Međutim, jednako snažno branim činjenicu da smo demokratija”, rekao je bivši ministar finansija George Osborne.

“Bila sam protiv Brexita, ali ću glasati za nacrt zakona” koji ovlašćuje vladu da počne postupak razdruživanja, rekla je također njegova kolegica iz Laburističke stranke Emma Reynolds. “Neki to zovu kukavičlukom, a ja to zovem demokratijom”.

‘Ovaj dan ući će u anale britanske historije’

Neki zastupnici “eurofili” ne mogu prihvatiti raskid s kontinentom iako su birači u njihovim izbornim jedinicama u velikom broju glasali za izlazak iz EU-a. Više nezadovoljnih laburista namjerava izazvati svog čelnika Jeremyja Corbyna, koji je pozvao na prihvatanje teksta, dodaju agencije.

“Borimo se sa savješću, teško je”, rekao je bivši čelnik laburističke opozicije Ed Miliband. Za euroskeptike je lako. 

“Ovaj dan ući će u anale britanske historije kao dan kada smo potvrdili plemenitu, odvažnu i slavnu odluku koju je narod donio tog historijskog dana”, istakao je konzervativni zastupnik Jacob Rees-Mogg.

Škotski nacionalisti u SNP-u, kao i škotski birači, odlučno su se protivili Brexitu i glasat će protiv.

“Ljudi misle da Donji dom zna šta radi, ali jedino što radi jest da drži palce nadajući se da će sve proći dobro. To je krajnje neodgovorno”, rekao je zastupnik SNP-a Angus Brendan MacNeil.

Izvor: Agencije