Novi veliki protesti u Rumuniji zbog zakona o korupciji

Na masovnim prosvjedima u Rumunjskoj, nezadovoljni uredbom kojom se ublažavaju zakoni o korupciji, okupilo se najmanje 250.000 ljudi.

No, premijer Sorin Grindeanu poručuje kako njegova vlada ne namjerava povući spornu uredbu, kojom bi se ublažio postojeći zakon o korupciji. 

Protiv uredbe je i rumunjski predsjednik Klaus Iohannis, a ministar turizma i trgovine Florin Jianu podnio je ostavku.

Ministar Jianu je na svom Facebook profilu napisao da podnosi ostavku iz moralnih razloga, “radi svoje djece”. “Kako da ih pogledam u oči i šta da im kažem tokom godina?”, napisao je Jianu.

Nakon što je pozvao vladajuće socijaldemokrate da povuku uredbu, predsjednik Iohannis je uputio žalbu Ustavnom sudu. Ukoliko se Ustavni sud ne očituje suprotno, uredba bi trebala stupiti na snagu u narednih sedam dana.

“Moje, i mišljenje predsjedničke pravne službe jest da se ovdje očito radi o sukobu ustavne prirode koji se vodi između vlade na jednoj, te pravosuđa i parlamenta na drugoj strani. Dokument je izrađen i ide na Ustavni sud”, rekao je Iohannis.

Protivnici uredbu vide kao najveće odstupanje od antikorupcijskih reformi od priključenja Europskoj uniji prije 10 godina.

Zbog svega su prosvjednici ostali na ulicama do kasno prošle noći, a i danas su se ponovno okupili. U Rumunjskoj nije bilo tako masovnih prosvjeda od pada komunizma.

Političari imaju koristi od uredbe

Uredba dekriminalizira više djela i zloupotrebu vlasti, a neka od takvih djela postaju kažnjiva zatvorom samo ako je prouzročena šteta veća od 44.000 eura.

To posebno treba omogućiti da šef Socijaldemokratske stranke Liviu Dragnea izbjegne suđenje zbog fiktivnih poslova, koje je formalno počelo u utorak, prenose agencije. 

Dragnea je htio mjesto premijera, ali je morao podnijeti ostavku zbog kazne od dvije godine zatvora uvjetno, zbog izborne prijevare.

Vlada je također dostavila parlamentu prijedlog na osnovu kojeg bi izdržavanja kazne bilo oslobođeno 2.500 zatvorenika osuđenih na manje od pet godina zatvora, od čega također mogu imati koristi osuđeni političari.

Veleposlanstva SAD-a, Kanade, Njemačke, Francuske, Nizozemske i Belgije objavile su rijetku, zajedničku izjavu kojom izražavaju “duboku zabrinutost” zbog sporne uredbe, koja “podriva” napredak Rumunjske u borbi protiv korupcije.

Europska komisija također je izrazila “veliku zabrinutost”.

Vlada se oglasila samo jednom porukom, ministra pravosuđa Florina Iordachea, koji na Facebooku tvrdi da u tim inicijativama Vlade “nema ničeg tajnog, nelegalnog ili nemoralnog”.

Izvor: Al Jazeera i agencije