Uznemirujuće: Iračke snage muče i ponižavaju civile u Mosulu

Jedan od snimaka prikazuje čovjeka obučenog u iračku uniformu kako muči civile (Facebook)

Uznemirujući snimci ljudi obučenih u uniforme koji muče i ubijaju zarobljenike na ulicama Mosula bacili su sjenu na operaciju preuzimanja grada iz ruku grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL), nakon što je premijer Iraka najavio objavio pokretanje vojnih operacija.

“Najavljujemo početak nove faze operacije (kodnog imena) ‘Dolazimo Ninevah’ kojom ćemo osloboditi zapadni dio Mosula”, rekao je al-Abadi u televizijskoj izjavi.

Mosul je glavni grad sjeverne iračke pokrajine Nineve.

“Naše hrabre snage oslobodit će ostatak grada, osloboditi građane od  represije i terorizma koji provodi Daesh”, dodao je koristeći se arapskim akronimom za ISIL.

Nasilne scene, objavljene na društvenim mrežama koje podržavaju snage Iračke vlade, podsjećaju na propagandu ISIL-a i narušavaju pozitivan dojam koji su do sada ostavile snage koje je obučio SAD, a koje vode bitku za ponovno zauzimanje drugog po veličini iračkog grada.

Ujedinjeni narodi su osudili snimke, izrazivši zabrinutost zbog sljedeće faze kampanje, kada vojnici kreću prema zapadnom dijelu Mosula, kao i sposobnosti Iračke vlade da donese dugoročnu stabilnost u taj grad.

Stanovnici Mosula toplo su dočekali sigurnosne snage koje su ušle u grad nakon brutalne vladavine ISIL-a, navodi britanski Guardian.

Ipak, većinski sunnitsko stanovništvo strahuje da bi napad šiitskih snaga mogao izazvati sektaško krvoproliće u tom gradu.

‘Dobar posao’

U jednom od najkrvavijih snimaka, čovjek iza kamere doziva grupu u iračkim policijskim uniformama i snima ih kako tuku četvericu civila. “Bravo – učinili ste dobar posao”, on kaže, prije nego što su napadači počeli vući zarobljenike po asfaltu, nakon čega su ih pogubili po kratkom postupku, piše Guardian.

U drugom snimku prikazano je kako zarobljene mladiće tuku i prisiljavaju da oponašaju životinje – jedan je lajao kao pas, a drugi blejao poput koze.

Muškarci koji su zlostavljali zatvorenike nose obilježja različitih jedinica sigurnosnih snaga, uključujući saveznu policiju, redovnu vojsku, protivterorističke jedinice i šiitske milicije.

Neke od tih grupa obučavali su Amerikanci, a program podrazumijeva i lekcije o poštovanju međunarodnog prava, uključujući i tretman zatvorenika. Komesar UN-a za ljudska prava kazao je da su snimci “duboko uznemirujući” i pozvao iračke vlasti da ih istraže.

Irački premijer je naredio istragu snimaka, koji su uglavnom nastali tokom druge faze osvajanja Mosula, koja je počela u decembru prošle godine.

Većina komentatora na društvenim mrežama odobrava postupke vojnika koji muče zatvorenike. Samo je jedan korisnik upozorio da napadači na taj način riskiraju da padnu na nivo grupe koju pokušavaju uništiti.

Izvor: Agencije