Irak počeo ofanzivu na zapadni Mosul

U oktobru prošle godine, uz američku podršku Irak je počeo operaciju preuzimanja Mosula od ISIL-a (AP)

Irački premijer Haider al-Abadi najavio je u nedjelju početak vojne operacije radi istjerivanja boraca Islamska država Irak i Levant (ISIL) iz zapadnog dijela Mosula, koji je još pod kontrolom naoružanih milicija.

“Najavljujemo početak nove faze operacije (kodnog imena) ‘Dolazimo Ninevah’ kojom ćemo osloboditi zapadni dio Mosula”, rekao je al-Abadi u televizijskoj izjavi.

Mosul je glavni grad sjeverne iračke pokrajine Nineve.

AFP navodi da bi ovo mogla da bude najbrutalnija bitka do sada u okviru operacije zauzimanja Mosula koja traje već četiri mjeseca.

“Naše hrabre snage oslobodit će ostatak grada, osloboditi građane od  represije i terorizma koji provodi Daesh”, dodao je koristeći se arapskim akronimom za ISIL.

“Naša glavna misija jest osloboditi čovjeka prije nego što oslobodimo zemlju”, kazao je irački premijer.

Zauzeta dva sela

Više različitih grupa uključeno je u složene napade na pozicije ISIL-a, izvijestio je Osama Bin Javaid, reporter Al Jazeere.

“Sa istočne strane nadiru antiterorističke jedinice, sa juga iračka policija, sa sjevera vojska i snage narodne mobilizacije, odnosno šiitske milicije”, kazao je Javaid, dodajući da je u zapadnom dijelu grada zarobljeno blizu 750 hiljada civila.

Irački general Abdul Amir Yarallah objavio je da su snage predvođene jedinicama iračke federalne policije uspele da ponovo zauzmu dva sela južno od Mosula, Atbah i Al Lazagah, u okviru napredovanja ka mosulskom aerodromu.

Irački avioni bacili su letke nad zapadnim dijelom Mosula u kojima pozivaju borce ISIL-a na predaju, reklo je iračko Ministarstvo odbrane.

Leci “sadrže uputstva za građane da se pripreme da dočekaju uz dobrodošlicu iračke snage koje dolaze da oslobode njihove kvartove i da upozore pripadnike Islamske države da polože oružje i predaju se”, saopćilo je Ministarstvo.

Ofanziva počinje gotovo mjesec dana nakon što je al-Abadi najavio da je Irak preuzeo punu kontrolu nad istočnim dijelom grada.

U oktobru prošle godine, uz američku podršku Irak je počeo operaciju preuzimanja Mosula od ISIL-a.

Mosul, drugi po veličini grad u Iraku, pod kontrolom ISIL-a je od sredine 2014. godine.

Izvor: Al Jazeera i agencije