Hit na društvenim mrežama: Trump brani Švedsku

 

Američki predsjednik Donald Trump je tokom mitinga, dok je pričao o povezanosti izbjeglica i terorističkih napada širom svijeta, naveo nepostojeći incident u Švedskoj.

Incident se, prema njegovim riječima, desio večer prije njegovog obraćanja pristalicama u Melbourneu na Floridi.

“Naša zemlja mora biti sigurna. Pogledajte šta se dešava u Njemačkoj! Pogledajte šta se desilo sinoć u Švedskoj! Švedska? Ko bi povjerovao u to. Imaju probleme za koje nikad nisu mislili da su mogući. Pogledajte šta se dešava u Briselu, Nici, pogledajte šta se dešava širom svijeta”, rekao je Trump pred tokom mitinga.

Ipak, incidenta u Švedskoj nije bilo, prenosi Blic pisanje Business Insidera.

U petak uvečer je na kanalu Fox bilo govora o kriminalnim djelima koja su počinile izbjeglice u Švedskoj u emisiji “Tucker Carlson Tonight”, kad je gošća Ana Horovic predstavila snimak iz novog filma koji je baziran upravo na toj temi.

Brojna pitanja upućena su Twitter nalogu @Sweden, iza kojeg stoji osoba koja važi kao neslužbeni glas Švedske.

Nakon što je njen nalog bio zatrpan pitanjima o incidentu, ona je napisala da se ništa nije desilo u Švedskoj.

Korisnici Twittera ubrzo nakon toga počeli su objavljivati fotografije i videosnimke osobe navodno odgovorne za incident u Švedskoj, pod hashtagom #LastNightInSweden.

 

“Očekujem da čujem Melaniju kako se moli za žrtve onoga što se sinoć desilo u Švedskoj”, napisao je korisnik Twittera.

“Neko je naručio dva kebaba i hamburger i nije došao po njih. Strašne scene”, objavio je korisnik Jasper Kihlberg.

 

 

Po uzoru na ranije incidente, korisnici su obavijestili Trumpa da su se označili sigurnim pomoću opcije Safety Check, koja se inače koristi na Facebooku tokom elementarnih nepogoda ili ne katastrofe.

Kako navodi Business Insider, ovo nije prvi put da je došlo do veze između Trumpovih izlaganja i programa na televiziji, dan, dva prije njegovog obraćanja, bilo pred pristalicama, bilo putem društvenih mreža.

U januaru je Trump objavljivao tweetove o oružanim napadima u Chicagu, kratko poslije jedne emisije koja je obrađivala istu temu.

 

Izvor: Al Jazeera