Merkel: Islam nije izvor terorizma

Izlaganja Pencea i Merkel fokusirana na odnose s Rusijom (EPA)
Izlaganja Pencea i Merkel fokusirana na odnose s Rusijom (EPA)

Njemačka kancelarka Angela Merkel ukazala je u obraćanju na Sigurnosnoj konferenciji u Minhenu, da islam nije izvor terorizma i naglasila potrebu da se muslimanske države uključe u borbu protiv te pošasti.

Merkel, koja je kritizirala pokušaj američkog predsjednika Donalda Trumpa da zabrani ulazak putovanja državljanima sedam muslimanskih zemalja, govorila je na skupu kojem je prisustvovao i američki potpredsjednik Mike Pence.

Također je podvukla da EU ima obavezu da prihvati izbjeglice.

Merkel je istakla potrebu za očuvanjem i jačanjem multilateralnih struktura kao što su Evropska unija, NATO i Ujedinjene narodi i poručila da će učiniti sve da ispuni cilj troškova na odbranu u okviru NATO-a od dva posto BDP-a.

Merkel je, također, ocijenila da je važno sarađivati sa Rusijom u borbi protiv terorizma.

“Svi ćemo biti jači ako zajedno djelujemo”, poručila je ona, ali je napomenula da multilateralne strukture na mnogim mjestima “nisu dovoljno efikasne”, prenosi AP.

Bolji odnosi s Rusijom

Njemačka kancelarka je izrazila čvrsto uvjerenje da je vrijedno boriti se za zajedničke međunarodne multilateralne strukture, ali je naglasila da je te strukture potrebno poboljšati.

Merkel se u svom obraćanju osvrnula i na odnose s Rusijom, rekavši da su odnosi Evrope sa Rusijom i dalje puni izazova, ali da je važno sarađivati s tom zemljom u borbi protiv terorizma.

Također je poručila da neće prestati da se zalaže za uspostavljanje boljih odnosa sa Rusijom, prenosi Reuters.

Mike Pence govorio je poslije njemačke kancelarke, rekavši da SAD “snažno podržava” NATO i da će biti “nepokolebljiv” u svojoj posvećenosti toj alijansi.

On je dodao da će SAD “pozvati Rusiju da bude odgovorna” i tražiti od njen pošten dogovor o istočnoj Ukrajini.

Pence će tokom svoje prve posjete Evropi kao potpredsjednik SAD-a boraviti i u Briselu u nedjelju i ponedjeljak.

Izvor: Agencije


Povezane

Prvog dana sigurnosne konferencije u Minhenu u fokusu je odnos Evropske unije, Sjedinjenih Američkih Država i NATO-a, te uloga Rusije.  Predsjednici, premijeri i drugi brojni zvaničnici razgovaraju o poboljšanju odnosa. Jaka Evropska unija za Sjedinjene Države jednako je važna kao i NATO – moglo se čuti više puta tokom izlaganja. Pitanje koje je otvoreno i […]

O budućnosti euro-atlantske sigurnosti i novoj ulozi Balkana, u Minhenu su uoči sigurnosne konferencije govorili predstavnici Hrvatske i Crne Gore, čelnici zemalja Europske unije i NATO-a. Izrazili su potporu integraciji zemalja jugoistočne Europe u savezima, te pokušali doći do odgovora – kako osigurati stabilnost u tim zemljama. Slovački šef diplomacije Miroslav Lajčak podsjetio je na […]

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO