Rusija neće napadati pobunjenike u Siriji

Rusija se obavezala da će prestati s udarima na područja pod kontrolom opozicije (EPA)

U glavnom gradu Kazahstana završen je drugi krug pregovora o Siriji.

Glavni Assadov saveznik, Rusija, obavezala se da će prestati s udarima na područja pod kontrolom opozicije.

Istovremeno, izaslanstva Vlade i opozicije dogovorila su novi sastanak na kojem će precizirati mehanizme za praćenje aktuelnog primirja u Siriji.

Posebni izaslanik Ujedinjenih naroda za Siriju Staffan de Mistura nije dio UN-ove delegacije u Astani. Doputovao je u Moskvu na sastanak s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejom Lavrovom.

Usaglasili su se da će 23. februara, kako je i predviđeno, biti nastavljeni i pregovori u Ženevi koji se vode pod pokroviteljstvom UN-a.

Novi ustav

De Mistura je pojasnio da bi tema pregovora u Ženevi trebala biti usvajanje novog ustava u Siriji i raspisivanje izbora pod UN-ovim nadzorom. Trenutne pregovore u Astani smatra važnim korakom ka postizanju mira.

“Snažno podržavamo inicijativu u Astani, zbog toga što osjećamo da prekid neprijateljstava mora biti početak bilo kakve vrste pregovaračkog procesa u Siriji. A to se upravo u dobroj mjeri događa i pomoći će održavanju ženevskih pregovora”, kazao je on.

Ruski ministar vanjskih poslova rekao je da Moskva podržava napore da se primirje proširi na područje cijele Sirije.

“Pokušavamo biti od koristi postizanjem sporazuma s našim turskim i iranskim kolegama o primirju između vlade i opozicije na većem dijelu sirijske teritorije. Također, pokušavamo podstaći implementaciju UN-ove rezolucije 2254”, ocijenio je Lavrov.

Izvor: Al Jazeera