Washington odustaje od ‘rješenja s dvije države’

Uoči susreta predsjednika Donalda Trumpa i izraelskog premijera Benjamina Netanyahua, Bijela kuća odustala je od dosadašnje politike rješavanja izraelsko-palestinskog sukoba, najavivši da više ne podupire rješenje s dvije države.

To dvodržavno rješenje desetljećima služi međunarodnoj zajednici kao baza u pokušaju pronalaženja mirovnog sporazuma za Bliski istok.

No, uoči prvog službenog susreta u Ovalnom uredu između američkog predsjednika i izraelskog premijera, dužnosnik Bijele kuće ukazao je na odustajanje od tog načela.

Objasnio je da SAD neće inzistirati na rješenju s dvije države između Izraela i Palestinaca.

“Rješenje s dvije države koje ne donosi mir cilj je koji nitko ne želi dosegnuti. Mir je cilj bilo u obliku rješenja s dvije države, ako to strane žele, ili nekom drugom koji zainteresirane strane žele. Nećemo mi diktirati uvjete mira”, rekao je neimenovani dužnosnik.

Načelo dviju država, koje “žive jedna pored druge u miru i sigurnosti”, već pola stoljeće brane svi američki predsjednici, demokrati i republikanci.

I iransko pitanje na stolu

Osim tog pitanja, analitičari ocjenjuju da će Trump i Netanyahu naći zajednički jezik u vezi s Iranom i regionalnim pitanjima.

Eksperti za Bliski istok prognoziraju da Trump i Netanyahu žele poduzeti niz poteza koji bi mogli blokirati Iran, redefinirati odnos Izraela s arapskim svijetom i dovesti do mira između Izraelaca i Palestinaca, prenosi Glas Amerike.

Neimenovani ministar u Vladi Izraela rekao je da Netanyahu više ne podržava palestinsku državu, ali nije precizirao hoće li izraelski premijer javno obznaniti svoj stav tokom razgovora s američkim predsjednikom.

Netanyahu je uoči odlaska u SAD odbio govoriti o svom stavu prema rješenju koje predviđa postojanje dviju država.

‘Za nove sankcije Iranu’

“Dođite sa mnom i imat ćete vrlo jasne odgovore”, rekao je.

Netanyahu će biti četvrti strani lider koji će se sastati s Trumpom u Bijeloj kući nakon premijerke Velike Britanije te premijera Japana i Kanade.

Prethodno je najavljivano kako će Netanyahu od Trumpa tražiti obnovu sankcija Iranu, a kao opravdanje za takav zahtjev naveo je ponovno testiranje balističke rakete.

U poruci na Twitter-profilu, u vrijeme kad je Bijela kuća najavila njegov posjet Washingtonu, Netanyahu je napisao: “Iran je ponovno lansirao balističku raketu. Ovo je besramno kršenje rezolucije Vijeća sigurnosti” Ujedinjenih naroda.

Prema njegovim riječima, “ne može se ne odgovoriti na agresiju Irana”.

Legalizacija židovskih naselja

Netanyahu je ranije oštro kritizirao sporazum Irana i šest svjetskih sila o iranskom nuklearnom programu, koji podrazumijeva ukidanje sankcija Iranu.

Tijekom američke predizborne kampanje Trump se protivio sporazumu, iako je kazao da bi bilo teško ukinuti dogovor koji je predmet rezolucije UN-a.

Prema rezoluciji koja odobrava sporazum, Iran je pozvan da narednih osam godina obustavi rad na razvoju nuklearnih raketa. Teheran tvrdi da rakete koje testira nisu dizajnirane da nose nuklearne bojeve glave.

Netanyahu je najavio i da će parlamentu iznijeti prijedlog zakona o legalizaciji židovskih naselja na Zapadnoj obali nakon što je prethodno ubrzao naseljavanje Zapadne obale i Istočnog Jeruzalema od dolaska Donalda Trumpa u Bijelu kuću.

Zakon će legalizirati “divlja” naselja, koja su ilegalna ne samo za međunarodnu zajednicu nego i po izraelskom zakonu.

‘Prepreka za mir’

Trumpova administracija nedavno je priopćila kako izgradnja židovskih naselja i širenje postojećih na okupiranim teritorijama možda i ne pomogne u pokušaju da se dođe do mira s Palestincima.

Time su pokazali drugu stranu nakon retorike koja je išla u prilog Izraelu.

U priopćenju Bijele kuće, objavljenom prije dva tjedna, navodi se da SAD nije zauzeo službeni stav kad je riječ o stvarima vezanim za naseljavanje.

“Iako ne mislimo da je postojanje naselja prepreka za mir, izgradnja novih naselja i ekspanzija postojećih možda nije od pomoći da bi se taj cilj postigao”, navodi se.

Izvor: Agencije