Video: Indija lansirala rekordna 104 satelita u jednoj misiji

Indijska organizacija za svemirska istraživanja (ISRO) ispisala je historiju uspješno lansiravši 104 satelita u jednoj misiji, čime je oboren prethodni rekord od 37 satelita, koje je 2014. lansirala Rusija. 

ISRO je izvijestio da je raketa s nanosatelitima ukupne mase deset kilograma lansirana iz južne svemirske stanice u Sriharikoti.

Ovim pothvatom Indija je postavila novi svjetski rekord kao zemlja koja je lansirala najveći broj satelita odjednom u sklopu komercijalnog projekta. 

Svi osim triju satelita pripadaju drugim zemljama, preciznije, gotovo su svi nanosateliti iz Sjedinjenih Američkih Država (96), Ujedinjenih Arapskih Emirata, Izraela, Holandije, Švicarske i Kazahstana, objavio je ISRO. Većina satelita koji posjeduju mogućnost snimanja i fotografiranja Zemlje pripada američkoj kompaniji Planet. 

Misije na Jupiter i Veneru

“Sva 104 satelita uspješno su lansirana u orbitu”, objavio je predsjednik organizacije Kiran Kumar, a posmatrači tvrde kako je ovo znak da je Indija postala važan igrač na “svemirskom tržištu”, vrijednom više milijardi dolara.

Premijer Indije Narendra Modi na Twitteru je napisao da je to “izuzetan podvig ISRO-a i još jedan ponosan trenutak naše naučne svemirske zajednice, kao i nacije”.

Indija se s drugim međunarodnim igračima utrkuje za veći udio u lansirnom tržištu, a poznata je po finansijski povoljnom svemirskom programu.

Ta je zemlja 2013. uspješno lansirala raketu bez posade u orbitu Marsa, a prethodno su samo SAD, nekadašnji Sovjetski savez i Evropska svemirska agencija uspjeli u tome. 

Indijska vlada povećala je proračun za svemirski program u ovoj godini te najavila misije na Jupiter i na Veneru.

Izvor: Agencije