Uhapšena žena zbog ubistva polubrata Kim Jong-una

Kim Jong-nam bio je najstariji sin prethodnog vladara Sjeverne Koreje Kim Jong-ila (AP)

Policija u Maleziji uhapsila je ženu osumnjičenu u slučaju ubistva Kim Jong-nama, polubrata lidera Sjeverne Koreje Kim Jong-una.

On je ubijen u utorak na aerodromu u Kuala Lumpuru. Policija je navela da je uhapšena žena imala putničke dokumente Vijetnama te da je bila sama za vrijeme hapšenja, prenosi Reuters.

Identificirana je kao Doan Thi Huong. “Osumnjičena je pozitivno identificirana na snimcima nadzornih kamera na aerodromu”, dodaje policija. 

Obavještajna služba Južne Koreje sumnjiči dvije sjevernokorejske agentice za ubistvo, rekli su zastupnici parlamenta u Seoulu. 

Novinske agencije u utorak su prenijele vijest da je Kim Jong-nam ubijen tako što su ga otrovale dvije špijunke iz Sjeverne Koreje.

Kim Jong-nam bio je najstariji sin prethodnog vladara Sjeverne Koreje Kim Jong-ila te su mnogi vjerovali kako će on biti njegov nasljednik.

Živio u egzilu

Proteklih godina živio je u egzilu te se isticao povremenim kritikama režima svoje porodice i kao zagovarač reformi, pisao je britanski Guardian.

On je 2001. godine uhapšen na aerodromu u Japanu zato što je putovao s lažnim pasošem. Tvrdio je kako je želio otići u Disneyland u Tokiju. Često je išao u Hong Kong, Makao i Kinu.

Nekoliko je puta proteklih godina izjavljivao kako nema želju napustiti svoju državu.

“Lično sam protiv nasljeđivanja treće generacije. Nadam se kako će moj mlađi brat dati sve od sebe kako bi ljudi u Sjevernoj Koreji imali prosperitetan život”, rekao je 2010. godine prije nego što je njegov mlađi brat postao lider.

Izvor: Agencije