U Njemačkoj provedena racija protiv turskih imama

Navodno je bilo planirano hapšenje četverice imama, ali je to zaustavio jedan sudija (Arhiva)

Njemačka policija izvršila je u srijedu pretrese stanova četverice imama turskih džamija u Njemačkoj za koje se sumnja da su špijunirali vjernike po nalogu turskih vlasti.

“U srijedu ujutro pretreseni su stanovi četverice imama vjerske udruge Ditib zbog sumnje u špijunsko djelovanje”, navodi se u saopćenju Glavnog državnog tužiteljstva u Karlsruheu.

Osumnjičeni su, navodno, po nalogu vlasti u Ankari pratili aktivnosti sljedbenika imama Fethullaha Gulena u Njemačkoj i te informacije prosljeđivali turskom konzulatu u Dusseldorfu.

Turska vlada smatra Gulena, koji živi u SAD-u, inicijatorom neuspjelog prošlogodišnjeg puča u Turskoj.

Prema informacijama Spiegela, bilo je planirano i hapšenje četverice imama, ali je to zaustavio jedan sudija.

Istraga protiv Ditiba

Protiv udruženja Ditib, koje je u Njemačkoj odgovorno za većinu vjerskih objekata za turske vjernike, a organizira i jezičku nastavu, već su se prije nekoliko sedmica pojavile optužbe za špijunažu.

Službenu tužbu protiv Ditiba pokrenuo je još u decembru glasnogovornik stranke Zeleni za vjerska pitanja Volker Beck, nakon čega je u januaru pokrenuta istraga.

Pretresi stanova imama u pokrajinama Sjeverna Rajna-Vestfalija i Porajnje-Falačka vode se u sklopu istrage protiv Ditiba.

Ured za vjerska pitanja Turske zatražio je od konzulata u Njemačkoj da “svojim kanalima” sakupi podatke o sljedbenicima Gulenovog pokreta u Njemačkoj.

Glavni sekretar Ditiba Bekir Alboga priznao je prije nekoliko sedmica da su “neki imami” špijunirali za potrebe turskih vlasti.

‘Odvajanje od turske države’

Prema informacijama Ureda za zaštitu ustavnog poretka pokrajine Sjeverna Rajna-Vestfalija, ukupno 13 imama sakupljalo je podatke o vjernicima i prosljeđivalo ih konzulatu.

Vlastima u Turskoj, prema istim izvorima, poslani su podaci o 33 vjernika.

Ministar pravosuđa Heiko Maas zatražio je od Ditiba odvajanje od turske države.

“Utjecaj Ankare na Ditib jednostavno je prevelik”, rekao je Maas.

Izvor: Agencije