Turska o planu Izraela: Niko nema moć da utiša ezane

Izraelske vlasti su ranije pripremile nacrt zakona kojim je planirana zabrana glasnih vjerskih rituala s ciljem zabrane ezana (Reuters)

Zamjenik premijera Turske Numan Kurtulmus neprihvatljivom je ocijenio inicijativu zabrane ezana (muslimanskog poziva na molitvu) u Izraelu i poručio kako bi to bilo najgrublje kršenje vjerskih prava i skrnavljenje višestoljetnog identiteta Jerusalema, javlja agencija Anadolija.

Tokom posjete filmskom studiju u Kocaeliju u kojem se snima nova turska serija o sultanu Abdulhamidu, Kurtulmus je danas za televizijski kanal TRT1 komentirao i nacrt zakona o zabrani puštanja ezana u Izraelu koji je odobren na Komisiji za pripreme zakonskih akata, a koji će danas biti na dnevnom redu sjednice izraelskog Parlamenta (Knesset).

„Nacrt tog zakona u aktuelnoj formi je apsolutno neprihvatljiv“, kazao je turski zvaničnik.

Ističući kako je Jerusalem centar sve tri velike monoteističke religije, Kurtulmus je kazao kako se četiri stoljeća niko nije protivio, niti ograničavao onog drugog u izvršavanju vjerskih obreda.

„Ukoliko nacrt, koji je odobrila parlamentarna komisije, prođe i na Parlamentu Izraela, to će biti najveći udar na historiju i identitet Jerusalema“, kazao je Kurtulmus.

Pogrešna i neprimjenjiva odluka

On je kazao kako je bi to bio udar na vjerske slobode, ali i katastrofalan politički potez Izraela.

„Svjesni smo svi da Bliski istok predstavlja vrata za uspostavu globalnog mira, a mir u Palestini je ključ tih vrata. Takva odluka Izraela o zabrani ezana nikako ne doprinosi palestinskom miru, već je potpuno pogrešan potez. Nadamo se da izraelski Parlament neće odobriti takvo nešto, a bez obzira kako će to završiti, želim jasno poručiti da niko nema toliku moć da utiša zvuk ezana“, poručio je Kurtulmus.

Podsjetivši kako su Palestinci poručili da će sa prozora svojih kuća puštati ezane ako to Izrael zabrani džamijama, Kurtulmus je kazao da je to pogrešna i neprimjenjiva odluka sve i da je izraelski Parlament odobri.

Pod izgovorom da se građani žale na buku, izraelske vlasti su ranije pripremile nacrt zakona kojim je planirana zabrana glasnih vjerskih rituala s ciljem zabrane ezana, ali shvativši kako bi to mogao biti problem i za neke jevrejske rituale, izraelski političari su izvršili reviziju i preinačili prijedlog zabrane puštanja ezana na razglasu od 23 do 7 sati ujutro.

Nacrt je u parlamentarnoj proceduri, a u posljednjoj verziji predviđa zabranu ezana za vrijeme sabah-namaza (prva dnevna molitva). Implementacijom tog nacrta bi džamijama prijetila novčana kazna od 1.200 dolara ne budu li poštivale zabranu.

Izvor: Agencije