Sva ubistva režima u Pjongjangu

Mlađi polubrat Kim Jong-una krije se od 2013. godine, kada je pogubljen njegov ujak Jang Sung-taek (EPA)

Ako su sjevernokorejske vlasti odgovorne za atentat na Kim Jong-nama, polubrata sjevernokorejskog vođe Kim Jong-una, bilo bi to još jedno u nizu ubistava koje je naručila država, piše AFP.

Prve navode o atentatu prenijeli su mediji iz Južne Koreje, navodi se na sajtu britanskog lista Independent.

Jong-nama su, navodno, u ponedjeljak otrovale dvije agentice na Međunarodnom aerodromu u Kuala Lumpuru. Koristeći se iglama, ubole su ga, a potom pobjegle taksijem, a policija u Maleziji uhapsila je danas jednu osumnjičenu.

Malezijska policija potvrdila je njegovu smrt, dok se na rezultate obdukcije i dalje čeka.

Niz napada na stranom tlu

Mlađi polubrat Kim Jong-una krije se od 2013. godine, kada je pogubljen njegov ujak Jang Sung-taek.

Prvi pokušaj atentata na mlađeg polubrata neuspješno je izvršen 2011. godine. Sjevernokorejska vlast iza sebe ima niz napada na stranom tlu.

Na vrhuncu Hladnog rata tim od 31 komandosa poslan je u Južnu Koreju s namjerom da izvrši atentat na bivšeg predsjednika te zemlje Park Chung-heeja. Zaustavljeni su 100 metara prije predsjedničke rezidencije (Plave kuće), gdje je izbila pucnjava, koja je odnijela 90 južnokorejskih života, uglavnom civila koji su se nalazili u obližnjem autobusu.

Od 31 komandosa samo su dvojica preživjela – jedan je pobjegao nazad u Sjevernu Koreju, dok je drugi uhapšen.

Sjevernokorejski tajni agenti ubili su 21 osobu, uključujući četiri ministra Južne Koreje, prilikom napada u Rangoonu u Mijanmaru.

Tempirana bomba postavljena je ispod krova u Mučeničkom mauzoleju unutar grada s namjerom da se ubije tadašnji predsjednik Južne Koreje, Chun Doo-hwan, ali je eksplodirala prije njegovog dolaska, pa je teže povrede pretrpjela samo njegova pratnja.

Tom prilikom tri Sjevernokorejca pobjegla su s lica mjesta, jedan je ubijen, a dvojicu su uhapsile vlasti.

Još jedan od napada dogodio se iznad Andamanskog mora kada je bomba eksplodirala u avionu na letu iz Bagdada do Seoula. Avion se srušio u more i poginulo je svih 115 putnika i članova posade.

Ubistvo u Rusiji

Odgovorni za napad nađeni su u Bahreinu, gdje je jedan operativac izvršio samoubistvo tako što je progutao pilulu cijanida sakrivenu u cigareti nekoliko trenutaka prije nego što je trebao biti uhapšen.

Drugi operativac, Kim Hyun-hee, uhapšena je i odvedena u Seoul, gdje je kasnije na sudu priznala krivicu, dodajući da joj je cilj bio da ometa Olimpijske igre u Seoulu 1988. godine. Osuđena je na smrt, ali je kasnije pomilovana.

Južnokorejski diplomat Choe Deok-geun nađen je mrtav u Vladivostoku 1996. godine u, kako su južnokorejski mediji opisali, napadu iz osvete za 25 sjevernokorejskih podmorničara, koji su poginuli nakon što se njihova podmornica nasukala prilikom pokušaja infiltracije u Južnu Koreju.

Ji Han-Jong, nećak Jong-namove majke, ubijen je ispred svog doma 1997. godine. Dvojica napadača nikad nisu uhapšena. On je živio u Južnoj Koreji otkad je dezertirao 1982. godine.

Kao razlog za ubistvo navodi se da je u knjizi, koju je ranije objavio, iznio neke od detalja iz života sjevernokorejskog vođe.

Izvor: Agencije