Stoltenberg: Na odbranu potrošeno 10 milijardi dolara više

Međusobna saradnja povećava sigurnost, kaže šef NATO-a (EPA)

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je izjavio je kako su države članice Sjevernoatlantske alijanse povećale izdvajanje za odbranu.

„Saveznici su 2015. godine zaustavili smanjenje troškova za odbranu. Također, 2016. godine 22 države saveznice su povećale izdvajanja za odbranu. To je veoma važno pitanje. Za odbranu je potrošeno deset milijardi dolara više“, rekao je Stoltenberg, nakon prvog zasjedanja ministara odbrane zemalja NATO-a u Briselu.

Istakao je kako su na sastanku razgovarali i o načinu prilagođavanja NATO-a novim sigurnosnim izazovima u svijetu.

„Ni Evropa, ali ni Sjeverna Amerika ne mogu se sami efikasno boriti protiv sigurnosnih problema. Kao i ranije, zasigurno postoji potreba za našim savezom“, kazao je Stoltenberg.

Značaj Transatlantskog partnerstva

Naglasio je, također, kako je NATO važan za sigurnost kako Evrope tako i Sjeverne Amerike, dodajući kako međusobna saradnja povećava sigurnost.

Istakao je kako su se na sastanku u Briselu svi ministri članica NATO-a usaglasili o značaju Transatlantskog partnerstva.

Dodao je kako je i američki ministar odbrane James Mattis poslao poruku da je važno osnažiti Transatlantsko partnerstvo u, kako je kazao, turbulentnim vremenima.

Izvor: Agencije