Šef Pentagona: NATO je za Sjedinjene Države ‘temelj’

Mattis kaže da nova administracija SAD-a očekuje od saveznika u NATO-u da povećaju svoje troškove na polju odbrane (EPA)

Šef Pentagona James Mattis izjavio je u srijedu da je NATO “temelj” za Sjedinjene Američke Države, a to je poručio u pokušaju da umiri saveznike u Sjevernoatlantskoj alijansi koji strepe hoće li joj američki predsjednik Donald Trump biti posvećen, javlja AFP.

“Alijansa ostaje temelj za SAD i cjelokupnu transatlantsku zajednicu, međusobno povezanu kakva jest”, rekao je Mattis, koji se u srijedu prvi put sastao s kolegama u Briselu, gdje se nalazi sjedište NATO-a.

Mattis, koji je ranije bio zvaničnik NATO-a, istakao je da Trump, kao što je i rekao, snažno podržava Alijansu.

Veći troškovi na polju odbrane

“Ovdje sam da saslušam svoje kolege ministre, otvoreno razgovaram s prijateljima i saveznicima o tome kuda idemo i našoj zajedničkoj posvećenosti”, naglasio je novi ministar odbrane SAD-a.

Saveznici u NATO-u izrazili su zabrinutost zbog Trumpovih ranijih komentara da je Alijansa “zastarjela”, kao i zbog njegovog, kako smatraju, blažeg stava prema Rusiji.

Mattis je istakao i da Trumpova administracija, kao i administracija njegovog prethodnika Baracka Obame, očekuje od saveznika u NATO-u da povećaju svoje troškove na polju odbrane.

“Apsolutno je primjeren i, kao što je jedan evropski ministar odbrane rekao prošle sedmice, pravedan zahtjev da svi oni koji imaju koristi od najbolje odbrane u svijetu srazmjerno učestvuju u neophodnim troškovima odbrane slobode”, zaključio je Mattis.

Izvor: Agencije