SAD: Brana sigurna, građani Orovillea mogu se vratiti kući

Zbog pucanja brane, na kojoj se nedavno otvorila velika rupa, evakuirano je približno 200.000 ljudi (AP)

Gotovo 190.000 osoba, kojima je naređeno da se evakuiraju zbog opasnosti od popuštanja brane nedaleko od grada Orovillea u sjevernoj Kaliforniji, na kojoj se nedavno otvorila velika rupa, mogu se vratiti svojim domovima, saopćio je šerif okruga Butte Kory Honea.

Naređenje za obaveznu evakuaciju 188.000 osoba, koje žive nizvodno od brane Oroville, a koje je izdano u nedjelju, ublaženo je u srijedu na upozorenje za evakuaciju, rekao je Honea na konferenciji za novinare.

Kako je objasnio, to znači da se stanovnici mogu vratiti kućama, ali da moraju biti spremni ponovo se evakuirati ako to opet bude potrebno, prenio je Reuters.

Iz šerifovog ureda poručuju da je naređenje za evakuaciju pretvoreno u upozorenje zbog “snižavanja nivoa jezera, dodatnih inspekcija, tekućeg rada na podupiranju prelivnika za hitne situacije brane Oroville i najnovijih vremenskih prognoza”, naveo je AFP.

Evakuirano gotovo 200.000 ljudi

On je dodao da su nadležne ekipe ojačale drenažni kanal, koji su prethodno oslabile jake kiše.

Glavni i pomoćni drenažni kanali brane, tzv. prelivnici, oštećeni su pri nagomilavanju vode.

Prije nekoliko dana objavljeno je da je zbog pucanja brane, na kojoj se nedavno otvorila velika rupa, evakuirano približno 200.000 ljudi iako se količina vode koja prolazi kroz pukotine smanjila.

Kasnije je, međutim, objavljeno da je neposredna opasnost od pucanja brane prošla, ali da evakuacija ostaje na snazi.

Iznenadna naređenja za evakuaciju stanovništva uslijedila su nakon što su zvaničnici utvrdili da bi pomoćni prelivnik na brani Oroville mogao popustiti u bilo kojem trenutku i izazvati poplave u seoskim područjima duž rijeke Feather, prenio je Reuters.

Vlasti su, također, ispuštale vodu kako bi smanjile nivo vode jezera.

Oroville je grad s približno 16.000 stanovnika.

Velika rupa na brani

Na prelivniku brane Oroville, koja je sa 230 metara najviša u SAD-u, nedavno se pojavila ogromna rupa, ali su vlasti tvrdile da nema opasnosti po građane koji žive u njenoj blizini.

Prethodne sedmice, na kilometar i po dugom prelivniku brane, preko kojeg se prazni voda iz vještačkog jezera za vrijeme tzv. velikih voda, porasta nivoa vode u rijeci i jezeru, otvorila se rupa duga 80, široka 50 i duboka 10 metara.

Brana Oroville nalazi se 240 kilometara od San Francisca i s visinom od 230 metara najviša je brana u SAD-u, dok je njeno vještačko jezero Oroville jedno od najvećih u Kaliforniji.

Izgrađena 1968. godine, hidroelektrana Oroville ima kapacitet 819 megavata.

Izvor: Agencije