Potresi u Italiji u posljednjih šest mjeseci koštali 23 milijarde eura

Šteta na kulturnoj baštini sa srednjovjekovnim selima i umjetničkim gradovima iznosi tri milijarde eura (AP)

Zemljotresi koji su pogodili centralni dio Italije od 24. augusta prošle godine koštali su više od 23 milijarde eura, objavila je Italijanska civilna zaštita, zahtijevajući od Brisela da aktivira Fond solidarnosti Evropske unije.

Ta procjena uzima u obzir direktnu štetu nad privatnim dobrom, firmama ili kulturnom baštinom, ali i troškove koje je imala država kako bi se suočila s vanrednim stanjem, obnovila infrastrukturu, smjestila nastradale i ponovo izgradila zone pogođene potresima.

Troškovi iznose ukupno 23,53 milijarde eura, od kojih 12,9 milijardi na privatnim kućama te 1,1 milijardu eura na javnim zgradama.

Šteta na kulturnoj baštini tog područja sa srednjovjekovnim selima i umjetničkim gradovima iznosi tri milijarde eura.

Serija zemljtotresa

Italija je već 16. novembra poslala zahtjev za aktiviranje Fonda solidarnosti, koji EU predviđa u slučaju prirodne katastrofe.

Procjena je tada iznosila sedam milijardi eura štete, ali je u obzir uzela samo potres jačine 6 stepeni Richtera od 26. augusta, u kojem je poginulo gotovo 300 osoba i sravnjeno sa zemljom više lokaliteta.

Otad su to područje pogodila dva zemljotresa jačine 5,5 i 6,1 stepen 26. oktobra, jedan jačine 6,5 stepeni 30. oktobra, te još četiri jača od 5 stepeni 18. januara, kao i hiljade manjih zemljotresa.

U očekivanju kompletne procjene Evropska komisija već je 29. novembra isplatila maksimalan avans od 30 miliona eura.

Izvor: Agencije