Palestinska reakcija: SAD podržava Netanyahuove ekstremiste

'Očito je da američka administracija pokušava zadovoljiti Netanyahua', ocijenila je Hanan Ashrawi (EPA)

Palestinska čelnica Hanan Ashrawi kritizirala je stav administracije američkog predsjednika Donalda Trumpa prema rješenju palestinsko-izraelskog sukoba s dvije države, suprotan onom prethodnih administracija u rješavanju sukoba s Izraelom.

“To nema nikakvog smisla”, rekla je Ashrawi, članica izvršnog odbora Palestinske oslobodilačke organizacije, nakon što je Bijela kuća objavila da više ne podupire dvodržavno rješenje.

“Očito je da američka administracija pokušava zadovoljiti ekstremističku koaliciju [izraelskog premijera] Benjamina Netanyahua. Ne mogu to samo tako reći ne nudeći alternativu. To nije odgovorna politika i ne služi miru”, ocijenila je Ashrawi.

Bijela kuća prethodno je odustala od dosadašnje politike rješavanja izraelsko-palestinskog sukoba, najavivši da više ne podupire rješenje s dvije države.

Dvodržavno rješenje desetljećima služi međunarodnoj zajednici kao baza u pokušaju pronalaženja mirovnog sporazuma za Bliski istok.

SAD više ne podržava dvije države

No, uoči prvog službenog susreta u Ovalnom uredu između Trumpa i Netanyahua dužnosnik Bijele kuće ukazao je na odustajanje od tog načela.

Objasnio je da SAD neće inzistirati na rješenju s dvije države između Izraela i Palestinaca.

“Rješenje s dvije države koje ne donosi mir cilj je koji nitko ne želi dosegnuti. Mir je cilj bilo u obliku rješenja s dvije države, ako to strane žele, ili nekom drugom koji zainteresirane strane žele. Nećemo mi diktirati uvjete mira”, izjavio je neimenovani dužnosnik.

Načelo dviju država koje “žive jedna pored druge u miru i sigurnosti” već pola stoljeće brane svi američki predsjednici, demokrati i republikanci.

Izvor: Agencije