Mattis članicama NATO-a: Morate povećati doprinose

Mattis: Američki poreski obveznici više ne mogu snositi nerazmjerni udio odbrane zapadnih vrijednosti (AP)

Novi šef Pentagona James Mattis poručio je danas savezničkim državama članicama NATO-a kako moraju povećati svoje finansijske doprinose zajedničkoj odbrani, inače će Washington umanjiti svoju posvećenost Alijansi.

„Američki poreski obveznici više ne mogu snositi nerazmjerni udio odbrane zapadnih vrijednosti“, rekao je Mattis u pripremljenoj poruci kolegama u sjedištu NATO-a u Briselu, javlja AFP.

Novi ministar odbrane Sjedinjenih Američkih Država je, tokom razgovora sa 27 kolega iz država članica NATO-a iza zatvorenih vrata, optužio neke zemlje kako ignoriraju prijetnje, uključujući prijetnje Rusije, prenosi Reuters.

Politička realnost

„Dužan sam vam jasno izložiti političku realnost u SAD-u i konkretno vam iznesem pravedan zahtjev naroda svoje zemlje“, rekao je Mattis na tom sastanku.

Američki ministar je istakao kako će Amerika ispuniti svoje obaveze, ali da saveznici u NATO-u moraju pružiti podršku zajedničkoj odbrani „ukoliko ne žele da Amerika umanji svoju posvećenost Alijansi“.

Mattis nije precizirao kako bi SAD mogle umanjiti svoju posvećenost u slučaju da se članice NATO-a ogluše o svoje obaveze kad je riječ o povećanju troškova, navodi AP, dodajući kako je on svojom porukom ponovio zahtjev koji je više puta iznio američki predsjednik Donald Trump.

Šef Pentagona je rekao i kako NATO mora ove godine usvojiti plan koji vladama postavlja datume do kada trebaju ispuniti cilj vojnog finansiranja od dva posto bruto domaćeg proizvoda.

Temelj za SAD

Mattis je ranije izjavio u Briselu kako je NATO „temelj“ za SAD, a to je poručio u pokušaju da umiri saveznike u Sjevernoatlantskoj alijansi koji strepe da li će joj Trump biti posvećen.

„Alijansa ostaje temelj za SAD i za cjelokupnu transatlantsku zajednicu, međusobno povezanu kakva jeste“, rekao je on, nakon što se danas prvi put sastao sa kolegama u sjedištu NATO-a.

Mattis, koji je ranije bio zvaničnik NATO-a, istakao je kako Trump, kao što je i rekao, snažno podržava Alijansu.

Saveznici u NATO-u izrazili su zabrinutost zbog Trumpovih ranijih komentara kako je Alijansa „zastarjela“, kao i zbog njegovog, kako smatraju, blažeg stava prema Rusiji.

Izvor: Agencije