EP odobrio ekonomski i trgovinski sporazum s Kanadom

Od sporazuma se očekuje da to bude pozitivan korak za narode i Evropske unije i Kanade (Reuters)

Zastupnici Evropskog parlamenta odobrili su u srijedu Sveobuhvatni sporazum o ekonomskoj i trgovinskoj saradnji, koji su Evropska unija i Kanada potpisale 31. oktobra prošle godine.

Većinom glasova zastupnici EP-a dali su pozitivnu preporuku za sporazum CETA, a glasanju je prethodila trosatna rasprava na generalnoj sjednici, koja se održava u Strasbourgu.

Evropska komesarka za trgovinu Cecilia Malmstrom obratila se EP-u i rekla kako će odobravanje sporazuma CETA biti pozitivan korak za narode i EU-a i Kanade, a raspravu u EP-u pratio je i kanadski resorni ministar Francois-Philippe Champagne.

“Na čelu s Francuskom, neke članice boje se da bi CETA mogao imati negativne posljedice na njihove nacionalne ekonomije. Tim ćemo članicama s predsjednikom EK-a [Jean-Claude] Junckerom poslati pismo u kojem ćemo im odagnati te strahove”, kazala je Malmstrom.

Le Pen: ‘CETA vodi u propast’

Liderka radikalne desnice Marine Le Pen rekla je kako je CETA sporazum koji vodi EU u propast i kako je sadržaj tog sporazuma svjesno skrivan od evropske javnosti.

“Nije se vodila ozbiljna rasprava o tom sporazumu i narod ništa ne zna o sadržaju. Zastupnici pred kamerama govore da su protiv, a kad dođe glasanje, odobravaju taj sporazum”, rekla je Le Pen.

Zastupnik EP-a iz Grčke Konstantinos Papadakis izjavio je da je sporazum CETA na dnevni red nametnut i potpisan pod pritiskom međunarodnih kompanija iz SAD-a.

Najjača politička opcija u EP-u, Evropska narodna partija, najavila je da će podržati odobravanje CETA-e, a čelništvo druge političke opcije u EP-u, Socijaldemokratskog bloka, prepustilo je glasanje na volju zastupnika ponaosob.

Zastupnici iz reda Zelenih, radikalne desnice i radikalne ljevice kazali su da su protiv CETA-e.

Nakon trosatne rasprave glasanju je pristupilo ukupno 695 zastupnika, a pozitivnu preporuku za sporazum izglasalo je 408 zastupnika, dok su 254 zastupnika bila protiv, a 33 suzdržana.

Demonstranti u Strasbourgu

Zastupnicima EP-a u četvrtak bi se trebao obratiti i kanadski premijer Justin Trudeau.

S druge strane, tokom rasprave i glasanja o CETA-i u EP-u ispred sjedišta te institucije u Strasbourgu okupili su se demonstranti koji se protive tom sporazumu.

Demonstranti su pozvali zastupnike EP-a da ne odobre CETA-u, a zbog velikih gužvi koje su demonstranti uzrokovali na ulicama u Strasbourgu, kasnio je veliki broj zastupnika, pa je i sjednica Parlamenta počela pola sata kasnije od najavljenog vremena početka.

Protestima se pridružila i organizacija za očuvanje okoline Greenpeace.

Izvor: Agencije