Danas susret komandanata američke i ruske vojske

Dunford: Profesionalni odnos dvojice vojnika može pomoći da se, s jedne strane, bolje shvati s čime je druga strana suočena (AP)

Načelnici američkog i ruskog generalštaba, američki general Joe Dunford i ruski general Valerij Gerasimov sastat će se danas u azerbejdžanskoj prijestolnici Bakuu, saopćio je Pentagon.

Najava ovog susreta događa se u vrijeme polemika u Washingtonu zbog povezanosti bliskih saradnika Donalda Trumpa s vlastima Rusije.

No, američki vojni čelnici ističu kako ne treba pridavati političku važnost ovom susretu koji su dvojica čelnika htjela organizirati „prije nekoliko mjeseci“.

Dunford i Gerasimov će „razgovarati o nizu tema, pa i o sadašnjem stanju američko-ruske vojne saradnje i o važnosti direktnog, jasnog i sistemskog komuniciranja radi sprečavanja nesporazuma i potencijalnih kriza“, navodi Pentagon u saopćenju.

Flynnova ostavka

Bijelu kuću su u srijedu još jednom potresle informacije o povezanosti bliskih saradnika Trumpa sa ruskim zvaničnicima.

Te nove informacije dolaze nakon što je u ponedjeljak podnio ostavku savjetnik za američku nacionalnu sigurnost Michael Flynn, gorljivi pristalica približavanja Sjedinjenih Američkih Država i Ruske Federacije.

Flynn je morao otići nakon polemike o telefonskom razgovoru koji je u decembru imao sa ruskim ambasadorom u Washingtonu, u kojem mu je govorio o američkim sankcijama Rusiji.

Teško razdoblje

Trump želi popraviti odnose s Moskvom, čemu se protivi velik broj republikanskih čelnika koji Rusiju smatraju najvećom prijetnjom za američku nacionalnu sigurnost.

Dunford je još prije godinu dana u njemačkom Stuttgartu javno rekao kako bi se htio sastati s ruskim kolegom.

„Kada prolazite kroz teško razdoblje, profesionalni odnos dvojice vojnika može pomoći da se, s jedne strane, bolje shvati s čime je druga strana suočena, a s druge, da se smanji opasnost od loše računice“, istakao je prvi čovjek američke vojske.

Izvor: Agencije