Ruski avioni u ‘nesigurnom susretu’ s američkim razaračem

U aprilu 2016. dva ruska borbena aviona prošla su pored razarača opremljenog sistemom navođenih projektila u Baltičkom moru (Reuters)

Više ruskih vojnih aviona približilo se razaraču američke ratne mornarice u Crnom moru 10. februara, a njihovo približavanje smatra se  “nesigurnim i neprofesionalnim”, rekao je američki zvaničnik.

Dogodila su se tri odvojena incidenta u kojima su sudjelovali ruski avioni i američki razarač “USS Porter”, rekao je glasnogovornik evropske komande Sjedinjenih Američkih Država Danny Hernandez.

U jednom incidentu sudjelovala su dva ruska aviona Su-24, u drugom jedan Su-24, a u trećem patrolni protupodmornički avion IL-38, javlja Hina.

“‘USS Porter’ kontaktirao je sve avione, ali nije primio nikakve odgovore”, rekao je Hernandez i dodao da su takvi susreti zabrinjavajući, jer mogu rezultirati  “incidentom ili pogrešnom procjenom”.

Incident u koji je bio uključen Su-24 Portera smatra se nesigurnim i neprofesionalnim, zbog njegove velike brzine i niske visine, a IL-38 letio je na neuobičajeno niskoj visini, rekao je Hernandez.

Vodena brazda u moru

Drugi američki zvaničnik, koji je želio ostati anoniman, kazao je da je najbliži incident tog dana bio Su-24, koji se brodu približio na visini od 91 metra.

Ovo nije prvo takvo približavanje između ruskih aviona i američkog broda.

U aprilu 2016. godine dva ruska borbena aviona, simulirajući napad, prošla su pored razarača opremljenog sistemom navođenih projektila u Baltičkom moru.

Borbeni avioni tako su nisko letjeli da su u moru stvorili vodenu brazdu.

Izvor: Agencije