IAEA: Iran primjenjuje sporazum o nuklearnom programu

Direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju kaže da Iran poštuje sporazum sa svjetskim silama (EPA)

“Iran primjenjuje sporazum o svom nuklearnom programu koji je postigao sa svjetskim silama”, izjavio je direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju Yukiya Amano u trenutku kada su mnogi zabrinuti da bi SAD mogao promijeniti odredbe sporazuma.

IAEA je pooštrila svoj stav prema iranskoj primjeni sporazuma, uključujući zahtjev za pristup vojnim lokacijama, rekli su Reutersu neimenovani izvori.

SAD je zauzeo oštriji stav prema Iranu otkad je Donald Trump preuzeo dužnost predsjednika 20. januara, a za inspekcije vojnih lokacija bila bi im potrebna podrška još 34 zemlje koje su članice Upravnog odbora IAEA-e.

Međutim, nova administracija dosad nije kontaktirala s IAEA-om, rekao je Amano.

Ukidanje sankcija

“Ovo je tek početak Trumpove administracije, ali smo spremni za saradnju s njima što je prije moguće”, kazao je novinarima na marginama samita u Dubaiju.

Naglasio je da Iran primjenjuje sporazum, i pored nekih kršenja.

Prema sporazumu iz 2015. godine između Teherana i šest svjetskih sila, Iran se složio da ograniči svoj nuklearni program u zamjenu za oslobađanje od nekih američkih i evropskih ekonomskih sankcija, kao i od sankcija Ujedinjenih nacija.

Izvor: Agencije