Rumunija: Odobren referendum o borbi protiv korupcije

Parlament Rumunije izglasao je danas prijedlog da se održi referendum o javnoj podršci borbi protiv korupcije, prenose agencije.

Svih 310 poslanika prisutnih danas u Parlamentu glasalo je za prijedlog rumunskog predsjednika Klausa Iohannisa, jakog zagovarača borbe protiv korupcije u državi.

Još nije jasno koje pitanje će biti postavljeno glasačima, ali referendum je viđen kao način da se pojača podrška tekućoj borbi protiv korupcije, javlja AP.

Približno 30.000 demonstranata okupilo se ispred zgrade Vlade Rumunije i zahtijevalo ostavku vlade Sorina Grindeanua i novi način upravljanja, prenose agencije.

Hiljade ljudi demonstrirale su i u Temišvaru, Cluju, Sibiuu i Iașiju.

‘Svi su lopovi’

Rumunski mediji prenose da su okupljeni na Trgu pobjede napravili “ljudsku trobojku”, odnosno da su iznad glava držali papire u bojama rumunske zastave, puhali u vuvuzele i uzvikivali slogane “Ostavka”, “Rumunijo, probudi se!”

Neki od učesnika nosili su plastične transparente na kojima je pisalo “Sljedeći put dođite glasati”, “Bog se nije predomislio, osma zapovijed još je na snazi: Ne kradi!”, “Univerzitetski trg postao je mali za nas”, “Jedan lopov, drugi lopov, treći lopov, svi su lopovi”, a nosili su i državne i zastave EU-a.

Istovremeno, rumunski mediji prenose da su se i ispred palače Cotroceni okupili građani koji traže ostavku predsjednika Klausa Iohannisa.

Demonstranti su uzvikivali “Ostavka!” i “Dolje Iohannis!”, mašući trobojnim zastavama i pušući u vuvuzele i trube, dok su drugi nosili transparente s porukama poput “Želimo ujedinjenje, a ne predsjednika koji stvara podjele”.

Protesti u Rumuniji počeli su prije 13 dana zbog uredbe o dekriminalizaciji pojedinih slučajeva korupcije, koja je u međuvremenu povučena.

Izvor: Agencije