Erdogan: Turska vojska krenut će na Raqqu

ISIL je zauzeo Raqqu na sjeveru Sirije u martu 2013. (Reuters)

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je da je glavni cilj turskog ulaska u sjevernu Siriju osigurati “sigurnu zonu” od 5.000 kvadratnih kilometara, obećavši da će snage ove zemlje krenuti ka samoproglašenoj prijestonici Islamske države Irak i Levant (ISIL) Raqqi.

Turski vojnici i sirijski pobunjenici koje podržava Ankara ušli su u centar ISIL-ovog uporišta Al-Baba. 

“Nakon što je Al-Bab gotov, to će u narednom periodu biti Manbij i Raqqa”, rekao je Erdogan prije nego što je otputovao u posjetu Bahreinu, Saudijskoj Arabiji i Kataru. 

“Dijelimo naše zamisli s novom američkom administracijom i CIA-om”, dodao je. 

ISIL je zauzeo Raqqu na sjeveru Sirije u martu 2013. godine. Turske snage još su daleko od ovog grada, koji je uglavnom okružen borcima sirijskih Kurda, koje podržava SAD. 

Prošle sedmice kurdske Sirijske demokratske snage pokrenule su novu fazu u ofanzivi na Raqqu, pokušavajući zauzeti sela i gradove istočno od grada. Koalicija koju predvodi SAD ciljala je nekoliko mostova na Eufratu, kao podrška operaciji.

Mnoge žrtve

“Potencijal za nove sukobe vidljiv je ako se ne postigne neka vrsta rješenja između Turske, SAD-a, Rusije i Kurda”, izvještava iz Gaziantepa, na granici Turske i Sirije, reporter Al Jazeere Andrew Simmons. 

Turska armija pokrenula je 24. augusta žestoku kampanju u Siriji pod nazivom “Štit Eufrata” kako bi očistila svoju granicu od boraca ISIL-a i spriječila napredak paravojnih kurdskih jedinica.

Međutim, okršaji u Al-Babu najteži su dosad i odnijeli su mnoge žrtve na turskoj strani. Broj poginulih turskih boraca u “Štitu Eufrata” iznosi 67.

Izvor: Al Jazeera i agecnije