Erdogan: Progon ISIL-a iz Al-Baba je pitanje vremena

Al-Bab je posljednje uporište ISIL-a u sjevernoj sirijskoj provinciji Halep i meta je napada i režimskih snaga Damaska (Reuters)

Predsjednik Turske Recep Tayyip kazao je u nedjelju kako su turski vojnici i njihovi saveznici iz redova sirijskih pobunjenika ušli u centar Al-Baba, velikog uporišta oružane grupe Islamska država Irak i Levant, te kako je osvajanje grada na sjeveru Sirije “pitanje vremena”.

“Al-Bab je okružen sa svih strana, naše snage su ušle u centar grada”, kazao je on novinarima u Istanbulu, pred polazak na turneju u države Zaljeva.

Dodao je kako je “samo pitanje vremena prije nego savezničke snage stave grad pod svoju punu kontrolu”.

“Snage Daesha [arapska skraćenica za ISIL] su počele napuštati Al-Bab”, istakao je turski lider.

Dan ranije su turske i savezničke snage ušle u Al-Bab kako bi protjerale ISIL iz ovog bitnog grada, objavio je Sirijski opservatorij za ljudska prava.

Nove žrtve

Turska armija je 24. augusta pokrenula žestoku kampanju u Siriji pod nazivom “Štit Eufrata” kako bi očistila svoju granicu od boraca ISIL-a i spriječila napredak paravojnih kurdskih jedinica.

No, okršaji u Al-Babu su najteži do sada i odnijeli su mnoge žrtve na turskoj strani.

Jedan turski vojnik je poginuo, a trojica su ranjena u nedjeljnim okršajima, javlja privatna novinska agencija Dogan, pozivajući se na izvore iz vojske.

Sa današnjim žrtvama, broj poginulih turskih boraca u “Štitu Eufrata” iznosi 67.

Dogan dodaje kako su ranjeni vojnici prebačeni u bolnice u turskim provincijama Kilis i Gaziantep, koje se nalaze kod granice sa Sirijom.

Al-Bab je posljednje uporište ISIL-a u sjevernoj sirijskoj provinciji Halep i meta je napada i režimskih snaga Damaska.

Izvor: Agencije