Ruski bombarderi koriste iransko nebo za napade u Siriji

Rusija, Bombarderi, Bombrardiranje, Avioni, Zrakoplovi
Iranski dužnosnik kaže da se radi o zajedničkoj odluci, s obzirom na potrebe u okviru borbe s terorizmom (AP)

Ruski bombarderi i dalje se koriste iranskim zračnim prostorom za izvođenje zračnih udara u Siriji, izjavio je u subotu admiral Ali Shamkhani, iranski koordinator za političku, sigurnosnu i vojnu suradnju s Rusijom u Siriji.

U kolovozu 2016. godine ruski lovci-bombarderi su se za izvođenje zračnih udara na pobunjeničke položaje u Siriji prvi put koristili iranskom vojnom bazom na zapadu zemlje.

Ruski bombarderi se “koriste iranskim nebom, i to se nastavlja budući da imamo stratešku suradnju s Rusijom”, rekao je Shamkhani, koji je i tajnik iranskog Vrhovnog vijeća za sigurnost, prenosi Hina agenciju Fars.

‘U okviru borbe s terorizmom’

“U najnovijim slučajevima, ruskim bombarderima nije trebala opskrba gorivom” na tlu, rekao je.

“Korištenje iranskog zračnog prostora za ruske letove temelji se na zajedničkoj odluci, s obzirom na potrebe na terenu u okviru borbe s terorizmom”, dodao je Shamkhani, a prenijela je agencija Irna.

Iran i Rusija tijesno surađuju u Siriji, gdje politički, financijski i vojno podupiru režim predsjednika Bashara al-Assada.

Teheran šalje “vojne instruktore” i “dragovoljce” kako bi se na strani sirijske vojske borili s pobunjeničkim skupinama.

Izvor: Agencije