Juncker: Britanija može razbiti evropsko jedinstvo

Jean-Claude Juncker, Europska komisija, Predsjednik
Jean-Claude Juncker: Velika Britanija ne može pregovarati o trgovinskim sporazumima dok je članica bloka (EPA)

Predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker izrazio je sumnju da tijekom pregovora o izlasku Velike Britanije iz Europske unije preostalih 27 članica tog bloka može zadržati “ujedinjenu frontu”.

“Oni [Britanci] mogu jedno obećati zemlji A, drugo zemlji B, a treće zemlji C i igra se završava tako što nema ujedinjenog europskog fronta”, rekao je on za njemački radio Deutschlandfunk.

Dodao je da Velika Britanija ne može pregovarati o trgovinskim sporazumima dok god je članica bloka, prenosi Tanjug agenciju Reuters.

Parlament ovlastio May za proces izlaska

Juncker i francuski premijer Bernard Cazeneuve upozorili su ranije Veliku Britaniju da uvjeti pregovora o izlasku te zemlje iz EU-a ne mogu biti bolji od onih koje pruža punopravno članstvo u Uniji.

Britanski Parlament ovlastio je nedavno premijerku Theresu May da otpočne proceduru izlaska iz EU-a.

Nakon tri dana rasprave i 140 stranica predloženih amandmana, 650 zastupnika je odobrilo zakon o Brexitu u prvom čitanju sa 494 glasa za i 122 protiv.

Time je premijerka May dobila zeleno svjetlo Donjeg doma Parlamenta da idućeg mjeseca pokrene proces razdruživanja, sedam mjeseci nakon britanskog referenduma.

May nije željela da Parlament raspravlja o ovom zakonu, ali je na to prisilio Vrhovni sud.

Nakon što ga prihvatio Donji dom, zakon će ići na potvrdu u Dom lordova.

Do konačnog prihvaćanja zakonskog teksta proći će još nekoliko tjedana, ali je May rekla da će 31. ožujka aktivirati članak 50 Lisabonskog ugovora, prvu etapu dvogodišnjeg pregovaranja o izlasku iz Unije.

Simbolično škotsko protivljenje

Kako bi izbjegla bilo kakvu pobunu u vladajućoj konzervativnoj većini, premijerka je obećala da će Parlament glasati o uvjetima Brexita prije završetka pregovora Londona i Brisela.

No, ako zastupnici odbace dogovor, Velika Britanija neće ponovno pregovarati s EU-om, odlučno je upozorila premijerka.

U međuvremenu je škotski Parlament velikom većinom glasova odbacio plan britanske Vlade koji ovlašćuje premijerku May da počne proces izlaska iz EU-a, što je ipak samo simboličan i neobvezujući čin.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO