Trump: Vidimo se na sudu

Nakon što je Savezni apelacioni sud odbio da vrati na snagu izvršnu uredbu američkog predsjednika, kojom se putnicima iz sedam zemalja sa većinskim muslimanskim stanovništvom brani ulazak u SAD, uslijedila je reakcija na Twitteru gdje je Donald Trump napisao:

“Vidimo se na sudu, sigurnost naše nacije je u pitanju”.

Vijeće od troje sudija iz Devetog oblasnog američkog apelacionog suda odbilo je blokirati raniju odluku nižeg suda koja je suspendirala izvršnu uredbu.

Kako se navodi, moguće je podnijeti žalbu Vrhovnom sudu, prenosi AP.

Sud je “tačku po tačku pobio vladine tvrdnje u sporu”, izvijestio je Bob Reynolds, reporter Al Jazeere.

Trump je izvršnom uredbom 27. januara zabranio ulazak u SAD građanima Irana, Iraka, Libije, Somalije, Sudana, Sirije i Jemena na 90 dana i na 120 dana obustavio ulazak izbjeglica, osim za sirijske izbjeglice kojima je ulazak zabranjen na neodređen rok.

Odlukom nižeg suda u Siattleu privremeno je zabranjena izvršna uredba, a advokati američkog Ministarstva pravde uložili su žalbu Devetom oblasnom apelacionom sudu na tu odluku.

Vrhovni sud trenutno ima jedno upražnjeno mjesto sudije, a, kako se navodi, nema šanse da kandidat Donalda Trumpa za to mjesto Neil Gorsuch bude imenovan na vrijeme da učestvuje u razmatranju zabrane.

Obrazloženje sudaca

Troje sudaca je ocijenilo da bi i privremena ponovna primjena zabrane mogla prouzrokovati štetu.

U presudi su rekli da uviđaju suprotstavljene interese nacionalne sigurnosti i slobodnog putovanja, no da vlada SAD-a nije ponudila “nikakve dokaze” za zabrinutost po nacionalnu sigurnost koji bi opravdavali zabranu za građane sedam zemalja.

Oni su dodali da vlada nije iznijela niti jedan dokaz da je bilo koja osoba iz tih zemalja počinila teroristički napad u Sjedinjenim Državama.

Ministarstvo pravde je u podnesku sudu navelo da odluka o suspenziji nanosi trenutnu štetu američkoj javnosti i onemogućava provedbu izvršne uredbe te dovodi u pitanje nacionalno-sigurnosne procjene predsjednika o riziku koji predstavlja ulazak u zemlju određenih grupa i najboljem načinu za umanjivanje toga rizika.

Protivnici tvrde da je Trumpova zabrana ulaska za izbjeglice i građane sedam država ilegalne. Država Washington tvrdi da su zabrane nanijele golemu štetu, jer se neki studenti iz tih država nisu mogli vratiti na univerzitete.

Trumpova zabrana dovela je prošle sedmice do masovnih protesta i zbrke u američkim aerodromima, a nakon što je stupila na snagu 27. januara opozvano je blizu 60 hiljada viza.

Izvor: Al Jazeera i agencije