Orban: Soros želi tajno utjecati na politiku Mađarske

Orban je rekao da grupe koje djelomično finansira Soros trebaju biti transparentne i prepoznatljive (EPA)
Orban je rekao da grupe koje djelomično finansira Soros trebaju biti transparentne i prepoznatljive (EPA)

Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je da grupe koje podržava milijarder i investitor George Soros i njegova imperija žele tajno utjecati na mađarsku politiku.

Orban je u govoru o stanju nacije rekao da Sorosove organizacije rade na tome da dovedu stotine hiljada migranata u Evropu, suprotno željama Mađara i njihove vlade, prenosi AP.

Orban je dodao da grupe koje djelomično finansira Soros trebaju biti transparentne i prepoznatljive.

Sorosovi predstavnici bez komentara

Mađarski premijer nije ih imenovao, ali su vladini zvaničnici ranije spominjali organizaciju Transparency International i grupe za ljudska prava, kao što je mađarski Helsinški komitet i mađarska Unija građanskih sloboda, navodi AP.

Sorosevi predstavnici za sada nisu komentirali ove izjave, navodi AP. Orban je i ranije optuživao Sorosa da je kriv za izbjegličku krizu u Evropi.

Rekao je da da su zapadni način razmišljanja i mreža aktivista možda najbolje predstavljeni u liku Georgea Sorosa.

“Ako se ne izborimo za Evropu, onda će se ostvariti snovi nekih finansijera, transnacionalnih aktivista i funkcionera koje niko nije birao”, rekao je ranije Orban.

Izvor: Agencije


Povezane

Bivši premijer Makedonije i predsjednik VMRO DPMNE-a Nikola Gruevski optužio je američkog milijardera Georgea Sorosa i njegovu Fondaciju Otvoreno društvo za pokušaj uticaja na nevladin sektor. Gruevski kaže kako je Soros stvorio armiju nevladinih organizacija koje pokušavaju da usmjere politiku njegove zemlje prema njegovim ciljevima. Istovremeno, kritičari donedavnog premijera ovo vide kao pokušaj političkog obračuna […]

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO