Mogherini Trumpu: Ne miješajte se u evropsku politiku

Mogherini: 'Mi se ne miješamo u američku politiku... I Evropljani očekuju da se Amerika ne miješa u evropsku politiku' (Reuters)

Visoka predstavnica Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini upozorila je danas administraciju Donalda Trumpa da se “ne miješa” u evropsku politiku, posebno nakon izjave američkog lidera u kojoj je hvalio Brexit.

“Mi se ne miješamo u američku politiku… I Evropljani očekuju da se Amerika ne miješa u evropsku politiku”, poručila je Mogherini.

Ona je to izjavila okončavajući dvodnevnu posjetu Washingtonu, prenijela je agencija AFP.

Očito jedinstvo bloka

Ovo je prva posjeta visoke predstavnice EU-a glavnom gradu Sjedinjenih Američkih Država od inauguracije nove američke administracije.

Iako je novi lider SAD-a umanjio svoje kritike na račun američkih saveznika u NATO-u, Trump ne pokazuje pozitivne stavove prema 28-članoj Evropskoj uniji i nedavno je pohvalio britansku odluku da napusti blok.

“Jedinstvo Evropske unije, vjerujem, očitije je danas nego prije nekoliko mjeseci. Velika Britanija ostat će članica EU-a najmanje još dvije godine i neće moći dogovoriti nikakav sporazum o razmjeni s nekom trećom zemljom”, istakla je Mogherini.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO