Kremlj: Turska je dala pogrešne koordinate za napad

Ruske zračne snage u četvrtak su slučajno ubile tri, a povrijedile 11 turskih vojnika (EPA)

Ruski zračni napad u kojem je u četvrtak poginulo nekoliko turskih vojnika u Siriji temeljilo se na koordinatama dobivenim od Turske, a turski vojnici “nisu tamo smjeli biti”, objavio je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

Nema dvojbe oko uzroka incidenta, naglasio je Peskov, dodavši da je ruski predsjednik Vladimir Putin izrazio saučešće turskim vlastima.

Obje strane pokrenule su istrage o događaju.

Predsjednici Rusije i Turske dogovorili su ranije tokom telefonskog razgovora da unaprijede vojnu koordinaciju u operacijama protiv oružane grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) u Siriji, saopćio je Kremlj.

Napad bio usmjeren protiv ISIL-a

Ruske zračne snage u četvrtak su slučajno ubile tri, a povrijedile 11 turskih vojnika tokom operacije protiv ISIL-a u Siriji.

Taj je napad bio usmjeren protiv ISIL-a i drugih oružanih grupa oko sjevernog sirijskog grada al-Baba, objavio je Kremlj u četvrtak.

Borci ISIL-a su krajem januara izvršili napad u Al-Babu, gdje sirijski pobunjenici, uz podršku turskih snaga, provode ofanzivu protiv te grupe.

Rusija i Turska, koje u sirijskom ratu podržavaju suprotstavljene strane, proteklih mjeseci rade na poboljšanju odnosa koji su bili zategnuti nakon što je 2015. turski borbeni avion na sirijsko-turskoj granici srušio ruski ratni avion.

Izvor: Agencije