Godišnjica revolucije u Iranu: Rouhani osudio prijetnje SAD-a

Mnogi Iranci nisu iznenađeni tonom Trumpove administracije (Al Jazeera)
Mnogi Iranci nisu iznenađeni tonom Trumpove administracije (Al Jazeera)

Stotine hiljada Iranaca je na ulicama povodom obilježavanja 38. godišnjice Islamske revolucije.

Na marševima i okupljanjima mogu se čuti antiamerički slogani, a na Trgu slobode u Teheranu obratio se i predsjednik te zemlje Hassan Rouhani. Osudio je, kako je to nazvao, “prijeteću retoriku”, SAD-a.

Do posljednjih napetosti između Teherana i Washingtona, došlo je kada je nova američka administracija uvela sankcije za 25 fizičkih i pravnih lica iz Irana povezanih s balističkim programom te zemlje.

Tvrde da je to reakcija na iransko testiranje rakete srednjeg dometa, krajem januara ove godine.

“Predsjednik se obratio masi, ljudima iz svih društvenih krugova u Iranu koji su došli kako bi obilježili ovaj historijski dan za Islamsku Republiku. Na početku govora, predsjednik Rouhani je izjavio da će svako ko prijeti iranskom narodu ili ko mu se obraća prijetećim tonom zažaliti zbog toga. Ovo su najoštrije riječi koje smo do sada čuli od predsjednika u vezi s najnovijim izjavama članova američke administracije o Islamskoj Republici“, izvijestila je Al Jazeerina reporterka Dorsa Jabbari.

Američka administracija da napusti regiju

Ali Akbar Velayati, savjetnik ajatolaha Alija Khameneija za vanjsku politiku, je za Al Jazeeru kazao da se iranska politika u regionu neće promijeniti.

Istakao je da će Iran nastaviti provoditi politiku zasnovanu na prijateljstvu i dobrosusjedskim odnosima.

“Donald Trump i američka administracija moraju se spakovati i potpuno napustiti ovaj region jer se stanovnici osjećaju izoliranim zbog njihove politike. Ponavljam, Iran neće promijeniti postojeću politiku. Kad je riječ o američkim prijetnjama, nismo ni najmanje zabrinuti. Ne bismo bili ni kad bi Trump odlučio ostvariti te prijetnje jer smo uvjereni da se Washington ne usuđuje ispuniti vojne prijetnje upućene Iranu. Amerikanci dobro znaju da bi se Iran i njegovi saveznici u regionu žestoko osvetili i da bi to značilo mračne dane za Ameriku“, kazao je on.

Mnogi od onih s kojima smo razgovarali kažu da ovo nisu prve takve prijetnje SAD-a Iranu, te da nisu iznenađeni tonom Trumpove administracije.

Međutim, kažu i da će, uprkos takvim izjavama, Iranci učiniti sve što treba kako bi odbranili svoju zemlju. Slagali se s vladom ili ne, Iranci podržavaju uspostavljeni sistem, a mnogi prave veliku razliku između tog dvoga.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO