State Department: 900 zvaničnika potpisalo protestno pismo

Glasnogovornik Bijele kuće rekao je da je upoznat s pismom, ali je naglasio da karijerni diplomati mogu ili 'slijediti politiku ili ići kud žele' (Reuters)

Približno 900 zvaničnika State Departmenta potpisalo je interni protestni memorandum, u kojem se izražava nezadovoljstvo uredbom američkog predsjednika Donalda Trumpa o imigraciji i zabrani ulaska u SAD državljanima sedam muslimanskih zemalja, rekao je za Reuters izvor blizak dokumentu.

Visoki zvaničnik State Departmenta potvrdio je da je memorandum predan vršiocu dužnosti državnog sekretara Tomu Shannonu posredstvom internog “protestnog kanala”, procesa kroz koji zvaničnici mogu izražavati nezadovoljstvo nekom politikom.

Glasnogovornik Bijele kuće Sean Spicer rekao je da je upoznat s pismom, ali je naglasio da karijerni diplomati mogu ili “slijediti politiku ili ići kud žele”.

Antiameričko raspoloženje

U nacrtu dokumenta koji je Reuters dobio na uvid navodi se da Trumpova uredba kvari odnose s pogođenim zemljama, potiče antiameričko raspoloženje i šteti onima koji traže ulazak u SAD na osnovu humanitarnih razloga.

U pismu se tvrdi da je uredba protivna “američkim vrijednostima, poput nediskriminacije, fer-pleja i dobrodošlice stranim posjetiocima i imigrantima”.

Izvor: Agencije