Rex Tillerson je novi američki državni sekretar

Senat je potvrdio nominaciju Rexa Tillersona, bivšeg izvršnog direktora Exxon Mobila, za državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država.

Za izbor Tillersona glasalo je 56 senatora, dok je protiv glasalo 43.

Tillerson (64) dolazi na čelo State Departmenta, čiji su brojni zaposlenici pokazali da se ne slažu s prvim vanjskopolitičkim potezima novog predsjednika Donalda Trumpa.

U utorak, više od 800 američkih diplomata potpisalo je dokument kojim izražavaju protivljenje uredbi kojom je zabranjen ulazak u SAD državljanima sedam većinski muslimanskih država.

U međuvremenu, Betsy DeVos, koju je Trump nominirao za ministricu obrazovanja, može imati neprilika da bude potvrđena u Senatu nakon što su dvije republikanske senatorke, Susan Collins i Lisa Murkowski, izjavile da joj neće dati svoj glas.

Trump nominirao konzervativca za Vrhovni sud

Ranije je Trump nominirao Neila Gorsucha na upražnjeno mjesto suca Vrhovnog suda, a tim bi se izborom mogla obnoviti konzervativna većina najvišeg suda u Sjedinjenim Američkim Državama, koji presuđuje u spornim pitanjima poput pobačaja, kontrole naoružanja, smrtne kazne i vjerskih prava, prenose agencije.

“Sudac Gorsuch ima izuzetne pravne sposobnosti, briljantan um, sjajnu disciplinu i dvostranačku podršku”, rekao je Trump, govoreći o 49-godišnjem konzervativnom sucu iz Colorada, koji je trenutno sudac Američkog prizivnog suda, koji pokriva šest saveznih država na zapadu SAD-a, prenosi dpa.

Gorsuch bi trebao zamijeniti Antonina Scaliju, tvrdog konzervativca koji je umro prije gotovo godinu dana.

Potencijalne poteškoće

Gorsucha sada treba potvrditi Senat, a ta potvrda mogla bi naići na poteškoće, kao u slučaju kandidata dosadašnjeg predsjednika Baracka Obame, kojeg je odbacila republikanska većina.

Demokrati su već izrazili ozbiljne rezerve prema Gorsuchu, liberalni analitičari pozvali su na njegovo odbijanje, dok su ga konzervativne grupe i neki republikanski senatori pohvalili kao “iznimnog” suca.

“Ovisno o svojim godinama, sudac (Vrhovnog suda) može biti aktivan 50 godina, a njegove ili njene odluke mogu trajati stoljeće ili duže”, rekao je Trump.

Gorsucha smatraju konzervativnim intelektualcem, poznatim po podržavanju vjerskih sloboda, dostojnim nasljednikom preminulog suca Scalije, koji je desetljećima bio vodeći konzervativni glas u Vrhovnom sudu, prenosi Reuters.

Izvor: Al Jazeera i agencije