Bez optužnice za terorizam za napadača na džamiju u Quebecu

Bissonnette se nije izasnio o optužnici; prikupljaju se novi dokazi protiv njega (AP)

Zvaničnici u Kanadi optužili su Alexandrea Bissonnettea, frankofonog Kanađanina i studenta poznatog po ekstremno desničarskim stavovima, za oružani napad u džamiji u gradu Quebecu u kojem je ubijeno šestero ljudi.

Bissonnette je optužen po šest tačaka za ubistvo prvog stepena te po pet tačaka za pokušaj ubistva, ali nije optužen ni za jedno djelo vezano za terorizam uprkos brojnim osudama “terorističkog čina” protiv muslimana, a takvu osudu izrekao je i kanadski premijer Justin Trudeau.

Kad je u utorak upitan zašto Bissonnette nije optužen za terorizam, Thomas Jacques, predstavnik ureda tužitelja, rekao je: “Izrečene optužnice odgovaraju dostupnim dokazima.”

Tužitelji su odgovorili da svi dokazi još nisu spremni i da će se Bissonnette, 27-godišnji student antropologije i političkih nauka na Univerzitetu Laval, ponovo pojaviti pred sudom 21. februara.

Obučen u bijeli kombinezon, Bissonnette se nije obraćao sudu niti izjasnio o krivici za napad na Islamski kulturni centar tokom večernje molitve u nedjelju.

Napad u džamiji

Osumnjičeni je uhapšen u njegovom automobilu na mostu pet kilometara od centra grada Quebeca nakon što je pozvao policiju i rekao da želi sarađivati s predstavnicima policije.

Zvaničnici, koji su prvobitno naveli da postoje dvojica osumnjičenih, rekli su da je druga privedena osoba svjedok napada i da je pušten na slobodu kasnije u ponedjeljak.

Dodano je da se ne vjeruje da ima još osumnjičenih, ali da ipak provode istragu. Policija nije navela motiv za napad.

Francois Deschamps, zvaničnik organizacije koja se bori za prava izbjeglica, rekao je za Associated Press da je Bissonnette bio poznat kao osoba koja prati “ekstremističke grupe” u Quebecu.

Na svom Facebook-profilu iskazao je podršku za Génération Nationale, grupu koja u svom manifestu odbacuje “multikulturalnost”. On je, navodno, i pristalica francuske desničarske stranke koju vodi Marine Le Pen.

Više od 50 osoba nalazilo se u Islamskom kulturnom centru u Quebecu kada je počeo napad.

Osim šest ubijenih, ranjeno je 19 muškaraca. Od pet osoba koje su i dalje u bolnici dvije su u kritičnom stanju, saopćili su zvaničnici.

Izvor: Al Jazeera i agencije