Trump pozvao na smirenost nakon odluke o Jerusalemu

Donald Trump je 'u potpunosti bio svjestan potencijalnih posljedica' (EPA)

Američki predsednik Donald Trump pozvao je “na smirenost i umerenost” nakon svoje odluke da prizna Jerusalim kao glavni izraelski grad, koja je izazvala proteste i nasilje širom regije.

U neredima je dvoje ljudi poginulo, a preko 750 ih je ranjeno.

“Predsednik je pozvao na smirenost i umerenost i mi se nadamo da će glasovi tolerancije prevagnuti nad onima koji podstiču mržnju”, kazao je portparol Bele kuće Raj Shah novinarima u predsedničkom avionu Air Force One, kojim je Trump leteo na skup u okviru lokalne kampanje na Floridi.

‘Posvećen sporazumu Izraelaca i Palestinaca’

Na pitanje o tome je li Trump bio upozoren da bi njegova odluka mogla izazvati nasilje, Shah je rekao kako je predsednik “u potpunosti bio svestan potencijalnih posledica”.

Trump ostaje “privržen postizanju trajnog mirovnog sporazuma između Izraelaca i Palestinaca”, kazao je portparol Bele kuće.

Američki predsednik pre tri dana saopštio je da je odlučio da prizna Jerusalim kao glavni grad Izraela, napominjući da on, za razliku od svojih prethodnika na toj poziciji, ispunjava svoja obećanja.

Njegova odluka, međutim, nije naišla na odobravanje šefova država širom sveta, a zabrinutost su izrazile i Ujedinjene nacije i Evropska unija.

Palestinski čelnici pozvali su na “tri dana gneva”, u znak protesta na odluku američkog predsednika.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO