Rusija: Američki F-22 omeli napad Suhoja na ISIL

Rusi kažu da su 'avioni F-22 ispalili lažne mete' i da su 'konstantno izvodili manevre kako bi simulirali borbu u zraku' (EPA)

Rusko Ministarstvo odbrane optužilo je Sjedinjene Američke Države da njihovi borbeni avioni ometaju ruske u operacijama protiv oružane grupe Islamska država Irak i Levant, dok je, s druge strane, New York Times objavio da Pentagon optužuje ruske avione da lete previše blizu njihovim letjelicama u zračnom prostoru iznad Sirije.

“U zraku iznad zapadne obale rijeke Eufrat 23. novembra američki borbeni avioni F-22 omeli su dva aktivna ruska napadača Suhoj-24 u ispunjavanju njihovog borbenog zadatka da unište komandni centar ISIL-a u blizini Mayadeena”, rekao je glasnogovornik ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov.

On je, kako prenosi agencija Tass, dodao da su “Avioni F-22 ispalili lažne mete” i da su “konstantno izvodili manevre kako bi simulirali borbu u zraku”.

‘Međunarodna koalicija djeluje nezakonito’

“Američka strana povodom ovog i mnogih drugih incidenata u zraku iznad Sirije nije odgovorila na ruske komande iz baze Khmeimim [u Siriji]”, naglasio je Konašenkov.

Kako prenosi ruska agencija, New York Times je, pozivajući se na Pentagon, izvijestio da su “ruski borbeni avioni letjeli opasno blizu američkih ratnih aviona u istočnoj Siriji”.

Konašenkov je naglasio da je “većina bliskih susreta ruskih i američkih zračnih snaga u oblasti Eufrata izazvana američkim pokušajima ometanja uništenja terorista ISIL-a.”

“Za razliku od ruskih snaga zračne odbrane, međunarodna koalicija, na čelu sa SAD-om, djeluje nezakonito u Siriji”, rekao je Konašenkov.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO