Erdogan: Izrael je zemlja okupacije

Recep Tayyip Erdogan, Turska, Predsjednik
Turski predsjednik bi se trebao sastati sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem (Reuters)

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjavio je u subotu da je Izrael “država okupacije”, koja provodi “teror” nad Palestincima, dok je pojačao kritike američkog priznanja Jerusalema kao izraelske prijestolnice.

Erdogan se usprotivio odluci američkog predsjednika Donalda Trumpa da prizna Jerusalem kao prijestolnicu Izraela i sazvao je samit islamskih zemalja za 13. decembar u Istanbulu.

“Izrael je država okupacije”, izjavio je Erdogan u govoru u Istanbulu, misleći na izraelsku kontinuiranu okupaciju Zapadne obale i gradnju jevrejskih naselja.

“Oni sada provode teror i bombardiraju mlade ljude i djecu”, kazao je.

Edogan je izjavio da je američka odluka “ništavna i nevažeća” za Ankaru.

‘Donijeti mir, a ne sukobe’

“Trump pokušava dovršiti posao riječima ‘učinio sam to, to je svršena stvar’. Žao mi je, ali to što ste jaki ne daje vam takvo pravo. Čelnici velikih zemalja imaju zadatak da donesu mir, a ne da pokreću sukobe”, rekao je Erdogan.

Turski čelnik i u subotu je nastavio igrati centralnu ulogu u diplomatskim naporima na rješenju krize, telefonirajući francuskom predsjedniku Emmanuelu Macronu i libanskom predsjedniku Michelu Aounu, saopćio je Ured turskog predsjednika.

Prošle su godine Turska i Izrael okončali spor izazvan izraelskim napadom na brod koji se kretao prema Gazi u kojem je ubijeno deset turskih aktivista i koji je doveo do degradacije diplomatskih veza.

Dvije strane od tada su intenzivirale saradnju, posebno na polju energetike, ali je Erdogan u više navrata iznosio ogorčene kritike izraelske politike.

Prošle je sedmice upozorio da bi turska reakcija “mogla ići tako daleko” da prekine diplomatske odnose s Izraelom, ali to nije pomenuo u svom posljednjem govoru, prenosi AFP.

Osuda upotrebe sile protiv Palestinaca

Ministarstvo vanjskih poslova Turske je u subotu osudilo nesrazmjernu upotrebu sile izraelskih snaga protiv Palestinaca tokom protesta u Jerusalemu.

U saopćenju iz ovog ministarstva naglašeno je kako su izraelske snage intervenirale tokom palestinskih protesta na okupiranoj teritoriji, a do kojih je došlo nakon odluke koja se kosi s međunarodnim pravom i svm rezolucijama Ujedinjenih naroda u vezi sa statusom Jerusalema.

“Nakon intervencije izraelskih snaga na Palestince koji su organizirali proteste, četiri osobe su poginule, a na stotine Palestinaca je povrijeđeno. Zbog toga izražavamo duboko žaljenje. Najoštrije osuđujemo nesrazmjernu upotrebu sile Izaela protiv Palestinaca”, naglašeno je u saopćenju.

Najmanje dvoje ljudi ubijeno je u zračnom napadu izraelske avijacije na Pojas Gaze, saopćilo je ranije u subotu palestinsko Ministarstvo zdravstva.

Dvadeset i pet Palestinaca, uključujući šestomjesečnu bebu, ranjeni su u ovom napadu izvedenom u petak navečer.

Gađani ciljevi na sjeveru Gaze

Palestinska politička partija Hamas objavila je na Twitteru da izraelski “bombarderi ciljaju dijelove sjeverne Gaze”.

Izraelski mediji naveli su da su meta bila Hamasova vojna uporišta.

U novim protestima u Istočnom Jerusalemu povrijeđeno je 12 Palestinaca, saopćeno je iz palestinskog Crvenog polumjeseca.

Izraelske snage intervenirale su zvučnim bombama protiv Palestinaca koji su se okupili kako bi iskazali nezadovoljstvo odlukom Donalda Trumpa da premjesti ambasadu SAD-a iz Tel Aviva u Jerusalem.

Izvor: Agencije


Povezane

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda na hitnoj sjednici raspravljalo je o situaciji u Jerusalemu. Većina zemalja protivi se odluci, za koju kažu da nije u skladu s ranijim odlukama UN-a i da može izazvati dodatno nasilje. Predstavnica Sjedinjenih Američkih Država branila je odluku, za koju tvrdi da ne prejudicira konačni status Jerusalema i linije razgraničenja Palestinaca […]

Published On 09 Dec 2017
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO