Egipatska koptska crkva odbila ugostiti Mikea Pencea

Koptska crkva odbila je zahtjev za sastanak koji joj je uputio potpredsjednik SAD-a Mike Pence (EPA)

Egipatska koptska crkva odbila je zahtjev za sastanak koji joj je uputio potpredsjednik SAD-a Mike Pence, kao vid protesta protiv odluke zvaničnog Washingtona da prizna Jerusalem za prijestolnicu Izraela, izvestila je u subotu državna agencija te zemlje Mena.

Crkva se “izuzela od gostoprimstva za Mikea Pencea” kada bude krajem mjeseca boravio u posjeti Egiptu, navodeći kao razlog odluku “u neprikladnom trenutku i bez razmatranja osjećanja miliona ljudi” koju je donio američki predsjednik Donald Trump, prenosi Reuters.

Veliki imam Al-Azhara, Ahmed al-Tayeb, otkazao je u petak sastanak s američkim potpredsjednikom.

U saopćenju Al-Azhar, najviša egipataka muslimanska institucija, navodi da je Tayeb povukao svoju raniju odluku da se sastane s Penceom, koji bi trebao otputovati u Egipat i Izrael u drugoj polovini decembra.

‘Paljenje plamena mržnje’

Tayeb je objavio “svoje kategoričko odbijanje zvaničnog zahtijeva američkog potpredsjednika Mikea Pencea da se 20. decembra sastane s njim”, saopćio je Al-Azhar.

Američka ambasada u Egiptu je podnijela zvaničan zahtjev prije sedmicu dana “i veliki imam je pristao na to, ali nakon neopravdane i nepoštene američke odluke o Jerusalemu, veliki imam Al-Azhara objavio je svoje snažno i odlučno odbijanje tog poziva”.

 “Al-Azhar ne može sjediti s onima koji falsificiraju historiju i otimaju narodu njegova prava. Kako mogu sjesti s onima koji daju ono što ne posjeduju onima koji to ne zaslužuju?”, navodi se u saopćenju.

“Američki predsjednik mora hitno poništiti tu odluku”, kazao je Tayeb.

Nakon džume, Tayeb je uputio “urgentan poziv narodu Jerusalema: Neka vaša treća intifada bude na nivou vaše vjere i ljubavi prema vašoj zemlji. Mi smo uz vas i nećemo vas iznevjeriti”, navodi se u saopćenju.

Tayeb smatra Trumpa i njegovu administraciju “potpuno odgovornim za paljenje plamena mržnje u srcima muslimana i za posljedice širenja mržnje”, saopćio je  Al-Azhar.

Osude iz cijelog svijeta

Jibril Rajoub, visoki zvaničnik pokreta Fatah palestinskog predsjednika Mahmouda Abbasa, izjavio je da Pence “nije dobrodošao u Palestini” tokom njegove predstojeće posjete i nagovijestio je da se Abbas neće sastati s njim, prenosi AFP.

Trump je u srijedu saopćio da je zvanični Washington odlučio priznati Jerusalem kao glavni grad izraela i da planira premjestiti američku ambasadu u taj grad, što je naišlo na osude širom svijeta.

Većina zemalja smatra istočni Jerusalem, nad kojim je Izrael peuzeo kontrolu od Jordana tokom rata 1967. godine, okupiranom teritorijom, čiji status tek treba biti riješen kroz mirovne pregovore Izraelaca i Palestinaca.

Američki državni sekretar Rex Tillerson u petak je rekao da će biti potrebne dvije godine kako bi se američka ambasada iz Tel Aviva premjestila u Jerusalem. 

Izvor: Agencije